Начало WRC News ФИА обмисля по-къси WRC ралита

ФИА обмисля по-къси WRC ралита

363
0
рали Португалия, WRC
снимка: М-Спорт

ФИА обмисля съкращаване времетраенето на ралитата в световния шампионат (WRC). Това е част от идеите за преструктуриране на първенството и провеждане на надпревари през втората половина на 2020 г. Шампионатът, както и целият останал спорт, спря заради пандемията от COVID-19. От тазгодишния календар на WRC се проведоха три старта – в Монте Карло, Швеция и Мексико. Надпреварите след това до втората половина на юли бяха отложени. По списък следващото състезание е рали Кения, но има сериозни съмнения, че то ще се проведе.

Не всички отложени стартове ще намерят място и в ревизираното първенство, ако ФИА и организаторите успеят да направят още няколко надпревари.

„Честно казано, убеден съм, че от един момент нататък през лятото ще може отново да се кара. Нямам обаче информация на 100% кои събития ще се случат”, заяви през dirtfish.com рали директорът на ФИА Ив Матон. „Работим постоянно с всички. Имаме седмични срещи с WRC промоутъра и отборите, за да разполагаме с максимално достоверна информация относно всеки старт. Днес не мога да кажа точно кога ще стартираме отново.”

„Не мисля, че тази година ще успеем да проведем всички кръгове”, призна Матон

„По отношение на ралитата извън Европа е необходимо да сме наясно каква е ситуацията в Кения, Нова Зеландия и Япония. В някакъв момент ще трябва да вземем решение къде да пращаме оборудване. В Европа ще е по-лесно да се правят състезания като тези в Португалия и Италия например. Работим и по промяна на формата, за да включим повече състезания в по-кратък времеви период.”

Матон отбеляза също така, че запазването на ралита в календара е важно за бъдещето на първенството.

„Мисля, че няма да успеем да вместим всички, но е важно да намерим решение и да помогнем на организаторите да оцелеят”, допълни той.