Начало Избрани ФИА обяви напускането на Шейла-Ан Рао

ФИА обяви напускането на Шейла-Ан Рао

1467
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА обяви напускането на генералния секретар Шейла Ан-Рао. Бившият кадър на Мерцедес зае тази позиция в началото на месец юни тази година. Тогава Ан-Рао замени бившия генерален секретар по спорта и изпълнителен директор на F1 Петер Байер.

Назначението на Ан-Рао за временен генерален секретар на ФИА предизвика редица негативни коментари от другите отбори от F1. Причината за недоволството на тимовете бе, че тя е бивш ръководител на юридическия отдел Мерцедес и е била личен съветник на Тото Волф. Също така е била директор по правните въпроси във федерацията от средата на 2016 г. до края на 2018 г.

„Шейла-Ан успешно се справи с този преходен период. Тя оказа ценна подкрепа и съдействие на президента на ФИА и на организацията през тази епоха, която вече е към своя край“, се казва в изявление на ФИА.

„Ето защо Шейла-Ан Рао ще напусне ФИА след края на сезона на Формула 1. ФИА й благодари  за подкрепата през тези шест месеца.“

Шефът на ФИА Мохамед Бин Сулайем също коментира напускането на временния главен секретар на ръководния орган.

„От името на всички във ФИА бих искал да благодаря на Шейла-Ан за нейния безценен принос в ролята й на временен генерален секретар за моторните спортове по време на важна преходна фаза за организацията. По-специално тя оказа голяма подкрепа по отношение на F1 и винаги действаше професионално и почтено.“

Завръщането на Рао във ФИА предизвика опасения, най-вече изразени от Ферари. Според тима от Маранело, това е предпоставка за потенциален конфликт на интереси предвид предишната й работа в отбора на Мерцедес. Напускането на Рао идва няколко дни след като Бин Сулайем я защити на фона на предположенията за фаворизиране от страна на Рао на Мерцедес  по време на процеса на ограничаване на разходите в F1.

„Ще бъда много откровен с вас и ще защитавам мнението си. Когато става въпрос за Шейла-Ан, имаше обвинения, че тя работи основно в полза на Мерцедес“, заяви президентът на ФИА в Абу Даби.

„Но всъщност, когато наказанията [за ограничаване на разходите] бяха наложени и на двата отбора Ред Бул и Астън Мартин], тя каза, че това е малко грубо от моя страна.“

„Погледнах и си казах: „Боже мой, има някои хора, които я обвиняват, че е работи с Мерцедес. В същото време тя ми каза, че съм наложил твърде сурово наказание на Ред Бул“, добави президентът на ФИА.

Статутът на Шейла-Ан Рао предполагаше в даден момент да бъде назначен постоянен генерален секретар. В изявлението на федерацията не се споменава нейният наследник.

Като част от преструктурирането на управляващия орган под ръководството на Бин Сулайем, ФИА назначи първия си главен изпълнителен директор. Това е родената в САЩ Натали Робин. Преди това тя е заемала подобна позиция във Волво и Нисан.