Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА провежда срещи по въпроса за събитията от Гран при на Абу...

ФИА провежда срещи по въпроса за събитията от Гран при на Абу Даби

2914
0
Мохамед бин Сулайем, ФИА
Мохамед бин Сулайем; снимка: ATP

ФИА вече работи по анализа на събитията от края на финалния кръг на сезон 2021 Гран при на Абу Даби

Говорител на федерацията заяви, че процесът се ръководи от отговарящия за автомобилния спорт генерален секретар Петер Байер. В срещите участва и избраният миналия декември президент на организацията Мохамед бин Сулайем.

В Гран при на Абу Даби рейс директорът на ФИА Майкъл Маси пусна кола за сигурност на пистата след катастрофа на Николас Латифи. В този момент начело в надпреварата бе Люис Хамилтън, следван от Макс Верстапен, а помежду им имаше пет затворени с обиколка болиди. Първоначално рейс контролът съобщи, че затворените с тур няма да се връщат във водещата обиколка. Впоследствие Маси пусна само тези между претендентите за титлата и рестартира състезанието за последния тур. Верстапен изпревари Хамилтън и взе победата и първа титла в кариерата си.

Веднага след финала от Мерцедес подадоха два протеста. Те бяха отхвърлени от стюардите на Гран при на Абу Даби. Тимът от Бракли се отказа от намерението си да обжалва броени часове преди гала церемонията на ФИА за раздаване на спечелените през сезон 2021 трофеи. Мерцедес отказа да изпрати болидите си от Формула 1 и Формула Е за официалната фото сесия на шампионите при конструкторите от миналата година. Тото Волф и Хамилтън не отидоха на галата. Валтери Ботас пропусна пресконференцията, тъй като полетът му от Хинвил, Швейцария закъсня, но стигна за самата церемония. Трофеят за осмата поредна титла на екипа при конструкторите пък бе получен от техническия шеф Джеймс Алисън.

Според анализи в британската преса Мерцедес и Хамилтън изчакват, за да видят какво ще предприеме ФИА относно случилото се в края на състезанието на пистата Яс Марина

В BBC се появи твърдение, че отборът се е отказал от обжалването в замяна на това Маси и Николас Томбазис да бъдат освободени от постовете си. От екипа отрекоха да има подобно споразумение. Спекулира се също така дали Хамилтън изобщо ще продължи да се състезава, въпреки че има договор и за предстоящия, и за следващия сезон.

Предполага се, че резултат от анализа на ситуацията в Абу Даби може да има в началото на февруари. Възможно е разглеждането да доведе и до други промени, тъй като се настоява за повече постоянство в решенията и на рейс контрола, и на стюардите.

Следващото заседание на Световния съвет на ФИА за автомобилен спорт е насрочено за 3 февруари. Предсезонните тестова започват на 23 февруари на пистата Каталуния до Барселона, Испания.