Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА поиска уточнение от Мерцедес относно реплика на Хамилтън за работа през...

ФИА поиска уточнение от Мерцедес относно реплика на Хамилтън за работа през ваканцията

2743
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Спас Генев

Международната автомобилна федерация (ФИА) провери изказване на Люис Хамилтън от дните преди Гран при на Белгия, което може да се тълкува като нарушение на правилата от страна на тима му Мерцедес. Става дума за задължителното затваряне на фабриките на отборите от Формула 1 по време на лятната пауза. То продължава две седмици и е забранено както да се работи, така и да се обменя информация относно автомобилите, развитието им и т.н. Задължителното прекъсване на работата цели както пестене на средства, така и даване възможност на екипите за почивка. Сезонът във Формула 1 се удължи сериозно и през 2019 г. календарът се състои от 21 старта. През 2020-та състезанията вече ще са 22. Това натоварва много хората в отборите, особено в по-малките екипи, които не разполагат с многоброен персонал.

Думите, предизвикали реакцията на ФИА, са следните:

„Имахме някои разговори, каквито по принцип не провеждаме по време на паузата. Просто опитвахме да видим какво да подобрим – комуникацията например. Какво би означавало пристигането на дадена среща с минута по-рано или каквото и да е. Разглеждаме всички области (на работа).”

След като казаното от петкратния световен шампион бе разпространено, състезателният директор Майкъл Маси поиска уточнение от Мерцедес. Според тима от Бракли Люис е имал предвид разговори в тима от седмицата след Гран при на Унгария.

„Тогава лятната ваканция бе започнала за него, но отборът все още работеше – до петък след състезанието, когато започна официалната, задължителна, двуседмична пауза и за нас”, допълниха от екипа.

Обяснението е било прието от Маси и до разследване не се стигна

Хамилтън имаше известни проблеми в петъчните тренировки на пистата Спа-Франкоршамп преди 13-ия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2019 г. Той отбеляза скоростта на Ферари на белгийската писта. Тимът му Мерцедес обаче има предимство в дългите серии, показаха данни от вчерашните сесии на трасето в Ардените.