Начало WRC News ФИА увеличава шума на автомобилите от WRC Rally1

ФИА увеличава шума на автомобилите от WRC Rally1

514
0
WRC Rally1
WRC Rally1, снимка Ред Бул Контент Пуул

ФИА увеличава шума на автомобилите от WRC. Това стана ясно след като федерацията въведе нов регламент, според който машините от премиерния клас Rally1 трябва да бъдат по-шумни когато се намират в електрически режим.

ФИА ратифицира ново правило, което ще започне да се прилага от 1 май. Това се случи след дискусия по време на последния Световен съвет по моторни спортове, който се проведе в Бахрейн.

Новият регламент влиза в сила от 1 май. Той ще изисква производителите от клас Rally 1 на WRC [Тойота, Хюндай и М-Спорт Форд] да монтират звуков модул на своите автомобили. Той трябва да издава минимален звук 80 dB  в открита зона на два метра от предната и задната част на автомобила, както и на височина един метър от нивото на земята.

Звуковият модул се активира при включване на електрическия режим [EV]. След това модулът ще се изключва когато скоростта на автомобила е по-висока от 30 км/ч.

WRC въведе новия хибриден клас Rally1 пред 2022 Автомобилите в него са задвижвани със 100% устойчиво гориво. По този начин световният рали шампионат на ФИА направи първата си стъпка към по-устойчиво и екологично бъдеще

Като част от правилника всяка кола е оборудвана с електрически двигател с мощност от 100kW , проектиран от Compact Dynamics. Според правилата автомобилите трябва да се движат в електрически режим около сервизния парк.

Състезателите от WRC са принудени да се движат в електрически режим и по време на определените HEV зони в ралитата, разположени на някои отсечки. Те имат за цел да намали шумовото замърсяване и смущенията при преминаването на автомобилите през градове и села.

Промяната на ФИА е направена от съображения за безопасност. Федерацията иска да увеличи сигурността на феновете след падането на ограниченията, свързани с коронавируса. Сега около сервизните паркове вече има повече хора, които се разхождат свободно около автомобилите. Въпросът за шума от автомобилите при включен режим EV обаче беше повдигнат на медиен брифинг по време на рали Монте Карло.

Сезон 2023 в WRC продължава в Мексико. Страната от Северна Америка ще приеме третия кръг от шампионата в периода 16-19 март. Това ще бъде първо издание на рали Мексико от 2020 г. насам. Тогава изданието бе съкратено заради разпространението на коронавируса.

На практика новото правило на ФИА ще влезе в сила от рали Португалия. Състезанието е пети кръг от сезон 2023 и ще се проведе от 11 до 14 май. Преди това шампионатът отново ще премине през асфалтовите пътища в Хърватска.