Начало Рали Фолксваген и ФИА в търсене на жена – рали пилот

Фолксваген и ФИА в търсене на жена – рали пилот

51
0
???,???????

Фолксваген Моторспорт и комисията на ФИА „Жени и моторен спорт“ обединиха сили в търсенето на млада, талантлива дама в сферата на рали спорта.

Подетата от инициатива ще търси помощта на националните моторспорт федерации за намирането на таланти. Фолксваген Моторспорт ще предостави кола за цял сезон на избрана млада жена пилот, с която тя да участва в Scirocco R-Cup през сезон 2011.

При презентирането на инициативата Мишел Мутон, президент на комисията на ФИА „Жени и моторен спорт“, сподели:

– Радваме се, че работим с толкова важен автомобилен производител като Фолксваген. Това е чудесна възможност и се надявам, че е само една от поредица инициативи, които ще помогнат да въведем повече жени в моторния спорт.

Програмата започва с оценяването на възможностите на група талантливи момичета, които вече са номинирани от родните си федерации. Изпитът им ще се проведе на 2 ноември на пистата Ошерслебен, Германия. Преди това те ще получат професионални инструкции.

В края една млада дама ще бъде избрана да участва в Scirocco Junior Cup през 2011 г., част от едномарковия шампионат Scirocco R-Cup. По време на сезона дамата пилот ще получава съвети и напътствия от член на комисията на ФИА „Жени и моторен спорт“. Ако успее да финишира в топ 5 в края на сезона, Фолксваген ще удължи договора й за 2012 г. Ако през сезон 2012 тя финишира в топ 3, Фолксваген ще се опита да я прехвърли да се състезава в някой от отборите си, участващи в международни серии на ФИА.