Начало Рали Форд подобри рекорда за най-много победи във WRC

Форд подобри рекорда за най-много победи във WRC

78
0

Екипът на Форд във WRC подобри рекорда на Ланча по победи след триумфа на Яри-Мати Латвала в рали Нова Зеландия. Спечелената от финландеца надпревара е общо 75-ият успех за Форд в световния шампионат за сметка на 74 победи, които притежава Ланча.

Победите си Ланча трупа в периода 1974-1992 г. и до момента рекордът на марката стоеше неподобрен. След победата на Латвала в Окланд обаче Форд се превърна в най-успешния тим в историята на WRC.

Своеобразният поход на Форд започва през годината, в която е основан WRC шампионатът – 1973-а с победата в рали 1000 езера. Победите се трупат с моделите Ескорт, Сиера и Фокус, който се състезава през последните 12 сезона. Общо 17 пилоти са спомогнали за калкулирането на победи за марката Форд като най-успешните безспорно са Мико Хирвонен и Маркус Грьонхолм.

„Това е епохално постижение, от което всеки, работещ за Форд, може да бъде горд – коментира Джон Флеминг, председател и изпълнителен директор на Форд Европа. – Форд има дълга и богата история в моторния спорт, особено в ралитата, където участваме повече от 70 години. Включихме се във WRC още от самото му създаване през 1973 г. и това си остава най-значимата задача на Форд в моторния спорт на глобално ниво.“

На челните пет места след Форд и Ланча по победи в световния рали шампионат се нареждат Ситроен – 63, Пежо – 48 и Субару – 47.