Начало WRC News Фурмо пропуска и рали Япония

Фурмо пропуска и рали Япония

265
0
Адриен Фурмо, М-Спорт
Адриен Фурмо, снимка М-Спорт Форд

Адриен Фурмо няма да участва в рали Япония. Французинът приключва сезон 2022 в WRC преждевременно заради решението на М-Спорт да оттегли неговата заявка за надпреварата.

Първоначално Фурмо трябваше да стартира в асфалтовата надпревара в Япония заедно с Крейг Брийн и Гас Грийнсмит. Малко повече от седмица преди началото на последния кръг от сезон 2022 в WRC бе потвърдено, че Адриен Фурмо и неговият навигатор Александър Кория няма да вземат участие в състезанието.

Това не е първия случай, в който М-Спорт Форд решава да оттегли заявката за участие на Фурмо. 27-годишният състезател пропусна ралитата в Гърция и Нова Зеландия. Досега сезонът на французина не се развива по план. Най-доброто му класиране е седмо място в Естония. Фурмо не завърши голяма част от надпреварите заради катастрофи. Последният му инцидент бе малко преди края на рали Ипр. Тогава той се бореше за позиция в топ 5. В резултат на тежкия инцидент, М-Спорт реши да извади французина от рали Акрополис заради невъзможността да поправи неговия Форд Пума Rally 1 навреме.

М-Спорт оттегли заявката му за рали Нова Зеландия поради финансови причини. Все пак Фурмо участва в Испания и финишира осми. Въпреки това британският отбор реши да извади френския състезател от рали Япония заради бюджетни ограничения.

„За съжаление трябва да потвърдим, че Адриен Фурмо няма да участва в рали Япония през следващата седмица“, се казва в изявление на М-Спорт.

„С оглед на високите разходи, свързани със състезанията на по-дълги разстояния, отборът и Адриен смятат, че е в интерес на всички да се съсредоточат върху програмата на пилота за 2023 г. с М-Спорт в световния рали шампионат, както и върху проектите му за развитие.“

Бъдещето на Фурмо в отбора на Малкълм Уилсън все още е несигурно. Французинът показва добра скорост, но големият брой катастрофи може да накара британеца да размисли дали да не прати французина обратно в WRC2.

М-Спорт все още не е обявил пилотския си състав за сезон 2023 в WRC. За момента само Крейг Брийн има договор и за следващата година. Има вероятност екипът от Къмбрия да продължи да разчита на Грийнсмит и Пиер-Луи Лубе. Друга опция е От Танак. В края на миналия месец естонецът обяви, че напуска Хюндай след рали Япония. От друга страна, привличането на световния шампион от сезон 2019 може да излезе прекалено скъпо.

М-Спорт Форд се надява отново да разчита на Себастиен Льоб в избрани надпревари. Тази година французинът участва в четири ралита и дори грабна победата в Монте Карло. Последният вариант за британците е Оливър Солберг. Младият швед приключи престоя си в Хюндай и все още не е решил бъдещето си в WRC.