Начало Рали Гърция ще направи завръщане в WRC

Гърция ще направи завръщане в WRC

931
0
Тиери Нювил, рали Акрополис
Тиери Нювил в рали Акрополис през 2013 г.; снимка: М-Спорт
Гърция ще направи своето завръщане в Световния рали шампионат (WRC) след 8-годишно отсъствие. Надпреварата ще замени рали Чили, което бе отменено поради рестрикциите, наложени заради андемията от COVID-19.

Макадамовото състезание e eдно от най-емблематичните и последно е приемало кръг от WRC  38 пъти, като за последно е било през 2013. Тогава победител стана Яри-Мати Латвала, карайки за екипа на Фолксваген.

Промоутърът на шампионата и организаторите на рали Акрополис подписаха многогодишен договор за провеждане на събитието. То ще се съсои в периода 9-12 септември, като по този начин ще замени надпреварата в Чили, която бе отменена заради продължаващото разпространение на коронавируса и наложените рестрикции при пътуване.

„Рали Акрополис има голяма популярност в целия свят. Оценяваме огромния ангажимент, поето от гръцкото правителство да го възстанови обратно в световния рали шампионат. Състезанието е доста трудно и пилотите ще бъдат изправени пред голямо предизикателство през тези тежки планински пътища. Чили се оказа добра дестинация за WRC, но за съжаление страната пострада много тежко от COVID-19 и в момента няма възможност за безопасно провеждане на състезанието. Надявам се в бъдеще страната отново да бъде част от семейството на WRC“, сподели Йона Сибел.

„Убеден съм, че усилията на чилийската автомобилна федерация не са напрази и ще видим ралито обратно в близко бъдеще. В същото време рали Акрополис не се нуждае от представяне. Това е легендарно събитие, пълно с невероятни етапи. В Гърция имам много специални спомени- участвал съм в надпреварата като навингатор пет пъти в периода 1970-1981 и го спечелих като ръководител на тима на Пежо през 1985 и 1986 г. Така че за мен е голямо удоволствие да приветствам Гърция обратно в най-високото ниво на рали спорта“, заяви президентът на ФИА Жан Тод.