Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли дисквалифициран от квалификацията в Баку

Гасли дисквалифициран от квалификацията в Баку

3391
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли дисквалифициран от квалификацията в Баку. Пилотът на Алпин беше изваден от сесията, след като стюардите установиха, че автомобилът му е нарушил правилата за разход на гориво.

Гасли даде 13-то време в днешната квалификация за Гран при на Азербайджан. Французинът прескочи първия сегмент от сесията и записа добро време. Във втория сегмент той не успя да мине напред и отпадна

Пилотът на Алпин беше извикан при стюардите след финала на сесията. Той беше разследван за предполагаемо нарушение на член 5.2.3 от Техническия правилник на ФИА за F1 по отношение на превишаването на моментния масов разход на гориво.

Впоследствие стюардите постанови дисквалификация на Гасли. Това праща французина  в задната част на стартовата решетка. По този начин Гасли се присъединява към Гуаню Жу. Пилотът на Заубер превиши позволените компоненти в задвижващия ми агрегат.

„Техническият делегат докладва, че Автомобил №10 [Гасли] е превишил позволения масов разход на гориво от 100 кг/ч в последната измервана обиколка на Q2“, гласи бележката на стюардите.

„Представителите на отбора обясниха, че са имали неочаквана краткотрайна техническа повреда, която е повишила масовия поток на горивото повече от очакваното по преходен начин. Причината беше приета от техническия персонал на ФИА.“

„Фактът, че масовият дебит на горивото е бил по-голям от допустимия в този момент, не се оспорва от състезателя. Той демонстрира пред стюардите, че техническата неизправност е довела до по-бавно време за обиколка и че в този момент не е било получено никакво предимство в представянето.“

„По този начин, според тях, трябва да бъде взето предвид при смекчаване на последиците. Те също така отбелязаха, че голямата рядкост на нарушенията на този член показва, че това не е част от тяхната стратегия. Освен това мащабът на преходния процес просто е надхвърлил запаса, който те поддържат, за да предотвратят нарушение.“

Стюардите na ФИА потвърдиха, че обичайното наказание за нарушение на техническия правилник е дисквалификация. В този случай няма да се налага промяна.

Това не е първият случай, в който даден пилот бива дисквалифициран от квалификация през тази година. В Зандвоорт Александър Албон беше изваден заради незаконен под на неговия болид. По-рано тази година Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен бяха дисквалифицирани от квалификацията в Монако.

Дисквалификацията на Гасли означава, че всички пилоти зад него ще минат едно място напред. Това важи и за Ландо Норис. Британецът даде едва 17-то време в днешната квалификационна сесия в Баку. Съотборникът на Гасли Естебан Окон също ще мине едно място напред и ще потегли 18-ти.