Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Бахрейн- възможни стратегии, налични гуми и коментари по време...

Гран при на Бахрейн- възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1123
0
Гран при на Бахрейн 2024
снимка, Пирели

Гран при на Бахрейн е първи кръг за сезон 2024 в F1. Състезанието се провежда на Международната писта с дължина 5.412 км и разположена в Сахир. Това е едно от състезанията в календара на F1, които се провеждат на изкуствено осветление.

Бахрейн продължава традицията да бъде домакин на откриващото състезание за годината. Миналата седмица тук се проведоха предсезонните тестове в F1. Островната държава има договор за провеждане на състезание до края на 2036 г.

Тази година състезанието за Голямата награда на Бахрейн се провежда в събота, вместо в неделя. Тази промяна се налага заради религиозния празник „Рамадан“, който започва на 10 март. Следователно следващият рейс уикенд в Саудитска Арабия също ще се проведе от четвъртък до събота

Макс Верстапен ще потегли от полпозишън в днешната Гран при на Бахрейн. Пилотът на Ред Бул спечели снощната квалификация на пистата в Сахир. Това беше полпозишън №33 за Верстапен. До него на първа редица застава Шарл Льоклер с Ферари. Зад тях се нареждат Джордж Ръсел (Мерцедес) и Карлос Сайнц (Ферари). На трета стартова редица са Серхио Перес (Ред Бул) и Фернандо Алонсо (Астън Мартин). Веднага след тях са пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри. Топ 10 допълват Люис Хамилтън (Мерцедес) и Нико Хюлкенберг с Хаас.

Според Пирели, най-оптималната стратегия в Бахрейн ще бъде с две спирания в бокса. Първата опция е потегляне със софт за 13-обиколки, след което стинт с хард до обиколка 37-43, след което се слага друг комплект софт. Втората опция е потегляне със софт за 11-16 обиколки. После се слага хард за 20-25 тура. Накрая надпреварата в Бахрейн се завършва отново с най-твърдите гуми на Пирели. Има и вариант с три спирания в бокса. При него се потегля със софт, слага се хард, след което други два стинта с меки гуми.

Последният вариант за Гран при на Бахрейн е потегляне със софт за първите 15-20 тура. После има още един стинт с такъв тип гуми до обиколка 35-40, след което се преминава към медиум.


Разбира се, едно появяване на кола за сигурност може да разбърка тотално стратегиите на отборите. В допълнение, вероятността за валежи по време на сесията е нулева.