Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели квалификацията в Япония, Перес втори, Норис остана трети

Верстапен спечели квалификацията в Япония, Перес втори, Норис остана трети

5523
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията в Япония. Състезателят на Ред Бул записа обиколка за 1:28.197 мин. Втори на само 66 хилядни завърши съотборника на Верстапен Серхио Перес. Третото място в сесията беше заето от Ландо Норис с Макларън.


Времето преди началото на квалификацията за Гран при на Япония беше сухо, хладно и с частична облачност. Температура на въздуха беше 17 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 28. Стойностите бяха малко по-добри от тези от петъчния ден и най-вече втората тренировка. Атмосферата по трибуните на Сузука отново беше на ниво.

Пръв на пистата излезе Магнусен. Състезателят на Хаас беше с най-меките гуми на Пирели и записа първата обиколка в сесията за 1:31.203 мин. В същото време на трасето излязоха Сарджънт, Албон и останалите автомобили на пистата с изключение на Ландо Норис. Така се образува сериозен трафик на тясната японска писта

Перес поведе в класирането, преди да бъде изместен от Верстапен. Трикратният световен шампион записа обиколка за 1:28.866 мин. Сайнц даде трето време, следван от Хамилтън, Ръсел и Льоклер. Пиастри даде трето време и се нареди зад колегите си от Ред Бул Рейсинг. Алонсо даде второ време и застана точно зад Верстапен. В зоната на изпадащите се намираха Гасли, Хюлкенберг, Сарджънт, Магнусен и Жу.

Пилотите направиха втори опити в последните минути на Q1 в Япония. Верстапен, Алонсо, Перес, Сайнц, Хамилтън и Ръсел решиха да останат в бокса и да не използват допълнителен комплект меки гуми. Льоклер даде четвърто време и си гарантира участието си в Q2. След всички размествания отпаднаха Строл, Гасли, Магнусен, Сарджънт и Жу. Верстапен беше с най-добро време.

Верстапен и Перес първи излязоха на пистата след старта на втория сегмент от квалификацията в Япония. Нидерландецът записа време за 1:28.740 мин. Втори на само 12 хилядни беше неговият съотборник.

Същевременно останалите участници също се появиха на трасето. Алонсо даде трето време, преди да бъде изместен от Норис. Зад двукратния световен шампион се намираха Пиастри, Хамилтън, Ръсел и Цунода. Сайнц даде пето време, а Льоклер- седмо. В опасната зона пък бяха Цунода, Окон, Рикиардо, Хюлкенберг и Албон. Германецът загуби обиколката си заради излизане извън очертанията на пистата в Япония.

Пилотите на Ред Бул, Ферари, Макларън и Фернандо Алонсо решиха да не излизат в последните минути от Q2. Хамилтън даде трето време, а Ръсел- седмо. Цунода даде десето време и също продължава напред. Съотборникът му Даниел Рикиардо обаче нямаше такъв късмет. Австралиецът беше първият, попаднал под чертата. Зад него бяха Хюлкенберг, Ботас, Албон и Окон.

Хамилтън и Ръсел първи излязоха на пистата след началото на Q3 в Япония. Веднага зад тях бяха колегите им от Ред Бул, Алонсо и всички останали. Льоклер остана в бокса. Петкратният победител в F1 изглежда залага на един опит в самия край на сесията


Хамилтън записа първата най-бърза обиколка, преди да бъде изместен от Верстапен и Перес. Нидерландецът направи обиколка за 1:28.240 мин. Норис даде второ време и раздели машините на Ред Бул. Зад Перес бяха Сайнц и Пиастри. Същевременно Льоклер излезе на пистата за да запише обиколка. Петкратният победител в F1 имаше рекорден втори сектор, но остана на половин секунда зад Верстапен заради сериозно изоставане в сектори 1 и 3.

В последните минути от Q3 пилотите се върнаха на трасето в опит да подобрят постиженията си. Верстапен подобри постижението си, както и Перес. Норис запази третото място. Сайнц остана четвърти, следван от Алонсо и Пиастри. На четвърта стартова редица застават Хамилтън и Льоклер. В топ 10 влязоха още Ръсел и Цунода.