Начало Избрани Хамилтън: Някой ден Верстапен може да подобри рекорда ми за най-много победи

Хамилтън: Някой ден Верстапен може да подобри рекорда ми за най-много победи

2321
0
Люис Хамилтън и Макс Верстапен
Люис Хамилтън и Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Люис Хамилтън коментира настоящата форма на Макс Верстапен. Седемкратният световен шампион смята, че нидерландецът може да подобри неговия рекорд по победи, стига да продължава да доминира в спорта още няколко години.

Хамилтън записа няколко невероятни постижения откакто е част от света на F1. Пилотът на Мерцедес шест световни шампионата от 2014 г. до момента. Хамилтън държи и рекорда за най-много победи във Формула 1- 103. Последният му успех бе в Гран при на Саудитска Арабия 2021. Освен това той има 103 полпозишъна и 193 подиума. Разбира се, по-голямата част от тези успехи се дължат на доминацията на Мерцедес в периода 2014-2021 г.

Миналата година Хамилтън записа първата си кампания в F1 без спечелено нито едно състезание. Същевременно неговият съотборник Джордж Ръсел донесе единственият успех за Мерцедес за сезон 2022. 25-годишният състезател триумфира в надпреварата на пистата Интерлагос.

Тази година Хамилтън отново няма големи шансове да се бори за победи. Британецът записа два подиума от началото на тазгодишната кампания и не разполага с достатъчно конкурентен болид.

Междувременно Верстапен се намира в апогея на своята кариера. Пилотът на Ред Бул наложи доминацията си в средата на миналата година. Верстапен спечели 15 надпревари през 2022-ра. Така той счупи рекорда, поставен от Михаел Шумахер и Себастиен Фетел. Двамата спечелиха по 13 успеха през сезоните 2004 и 2013.

Верстапен доминира още по-силно от старта на настоящата кампания. Състезателят на Ред Бул спечели 5 от първите седем старта и има комфортна преднина във временното класиране. Верстапен записа успех №40 по време на последния рейс уикенд в Испания. Като се има предвид аванс на Ред Бул спрямо всички останали, Верстапен се очаква се изкачи с няколко места напред в класацията по брой победи в F1. Този уикенд Верстапен има възможността да запише 41-ви успех и да се изравни с легенда като Аертон Сена.

Хамилтън смята, че Верстапен може да подобри неговия рекорд за най-много победи в спорта. Британецът обаче заяви, че той и Мерцедес ще опитат да усложнят задачата на нидерландеца в бъдеще

„Беше много сюрреалистично. Когато бях на пет години и гледах F1 с баща ми, мечтата ми беше да бъда като Айртон. А след това мечтата ми беше да стигна до Формула 1 и да направя нещо като него“, сподели Хамилтън.

„Да те сравняват със Сена по отношение на резултатите и да си на едно ниво с него е страхотно усещане. Много е удовлетворяващо“, продължи Хамилтън. „Разбира се, сега времената са много по-различни. Сега имаме толкова повече състезания и е много по-лесно да спечелиш повече победи по-бързо. Но това важи и за мен. Някой ден Верстапен може да подобри рекорда ми за най-много победи- той постига страхотни резултати, има отличен екип и дълга кариера пред себе си. Нашата цел е да направим това по-трудно във всеки един състезателен уикенд“, добави пилотът на Мерцедес.

Хамилтън също така каза, че се надява да се съревновава с Ред Бул по време на неделната Гран при на Канада.

„Може би това ще е състезанието, в което ще можем да се съревноваваме с Ред Бул. Имаме прогрес. Вълнуваме се да сме тук. Не зная дали пистата ще пасне на болида ни, но се надявам времето да ни помогне. Няма нужда от танци за дъжд, тъй като тук често вали.“

„Някои състезания тази година се усещаха като победи за нас. Важно е да продължаваме да натискаме. Ние разполагаме с може би най-добрия развоен екип в F1“, добави Люис Хамилтън.