Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън иска промяна във финансирането на малките категории

Хамилтън иска промяна във финансирането на малките категории

880
0
Люис Хамилтън
снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън съжалява, че Формула 1 остава среда, запазена за елита на обществото. Според него не само пилоти, но дори инженери и даже механици от по-ниските обществени слоеве нямат голям шанс да работят един ден в най-високата категория на автомобилния спорт. Причината е, че за изкачване в йерархията на спорта са нужни ужасно много средства. Такива са необходими и за изискваните позиции за работа във Формула 1 като образование от най-скъпите университети например.

„Истината е, че ми беше невероятно трудно да пробия в тази среда”, разказа британецът, който произхожда от семейство с далеч не така високи доходи

„Иска ми се да кажа, че ситуацията се е подобрила днес, но ако трябва да бъда честен мисля, че всъщност сега е още по-лошо. Моторният спорт стана толкова скъп, че младежи от работническата класа с по-ниски доходи няма как да вървят нагоре.”

Хамилтън днес е един от най-високо платени спортисти на планетата. Вече в доста изказвания обаче повдига въпроса, че системата на финансиране още от картинга трябва да се промени. Тя трябва да позволява на младите талантливи състезатели да вървят напред, а не само на тези с пари. Необходимо е децата и юношите да имат перспектива и да вярват, че могат да успеят с таланта си.

„Във Великобритания имаме поговорка, според която няма как стигнеш до успеха, ако не можеш да си представиш, че го постигаш. Ако не вярваш, че е възможен”, продължи Люис. Според него много младежи се отказват рано, виждайки че просто нямат средствата, за да се развиват. „Децата трябва да виждат победители, на които да искат да приличат, които са минали по пътя и са успели. Да виждат, че мечтите им са реализируеми. За съжаление днес във Формула 1 има осезаема липса на разнообразни кариери, при това не само сред пилотите, но и сред техниците и инженерите.”

Според Хамилтън трябва да се намери начин да се промени структурата на финансиране в малките формули, за да получават допълнителни бонуси и възможности по-талантливите хора

В настоящата ситуация подобни идеи може да намерят път за реализация, но и да се окажат изобщо неосъществими. Формула 2 и Формула 3 например са пряко свързани с Формула 1 като финансиране. В Гран при обаче кризата за средства се очертава сериозна.

Президентът на ФИА Жан Тод заяви, че целият автомобилен спорт се нуждае от радикални промени в начините на финансиране и организация и думите на Хамилтън са в хармония с тези на французина.

„Ако не положим усилия да създадем пътища за достъп, да дадем шанс на идващиге от различни слоеве на обществото, всички ние ще бъдем виновни”, твърди още шесткратният световен шампион. Той обаче бе и остро критикуван неотдавна от Оливър Роуланд (пилот и шеф на картинг тим), че всъщност само говори по тези въпроси, а реално не помага с нищо на много млади таланти. Според Роуланд Люис е в състояние да го стори само с присъствието си и с влиянието, което има.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.