Начало Рали Ханинен първи след края на ден 1 от рали Шотландия

Ханинен първи след края на ден 1 от рали Шотландия

35
0
Юхо Ханинен

Водачът в генералното класиране Юхо Ханинен излезе начело след първия ден на рали Шотландия – предпоследен кръг от IRC тази година.

Финландецът излезе на първа позиция в шестия етап, след като успя да изпревари водачът в този момент Гай Уилкс, който също като него кара Шкода Фабия S2000.

Сериозни проблеми днес имаше Крис Мийк, който спука гума само етап след като излезе начело в четвъртата отсечка. На всичкото отгоре малко по-късно шотландецът имаше и проблеми със спирачките на неговото Пежо и затова в крайна сметка се свлече до 4-та позиция с изоставане от 1 минута и 46 секунди зад Ханинен.

Денят не бе по-добър и за Гай Уилкс, който пък получи повреда в диференциала и напусна борбата след края на шестия етап. Той обаче ще се завърне в борбата утре по системата Суперрали.

От проблемите на Мийк и Уилкс пък се възползваха Андреас Микелсен и Тиери Нювил, които излязоха съответно на втора и трета позиция, но докато белгиецът изостава на над минута и половина от Ханинен, то Микелсен му диша във врата с изоставане от само 11 секунди. Пилотът на М-Спорт дори успя да спечели последния за деня осми етап и е крайно мотивиран да оспори първата позиция на Ханинен утре.