Начало Рали Ханинен поведе в рали Аржентина

Ханинен поведе в рали Аржентина

34
0

Заводският пилот на Шкода и лидер в шампионата за момента – Юхо Ханинен, поведе след края на първия ден от рали Аржентина – трети кръг от IRC (Intercontinental Rally Challenge).

След като спечели шест от седемте етапа през първия ден, финландецът вече има комфортна преднина от над половин минута пред следващия го в генералното класиране – Гай Уилкс, също с Шкода.

Настоящият шампион Крис Мийк за момента е трети, след като имаше известни проблеми през целия ден. Първо, британецът се оплака от неизгодната си стартова позиция, а след това двигателят на неговото Пежо на няколко пъти изгуби мощност, като проблемът впоследствие се оказа електрическа връзка, дефектирала след преминаването през участък с много насъбрала се вода. На всичкото отгоре при второто минаване по етапите Мийк избра да кара с твърдия тип гуми, което се оказа неправилно решение.

Заради високите температури и високата влажност в Аржентина среднощните бури са често явление по това време на годината и точно те създадоха множество проблеми за пилотите, особено за тези с по-задни стартови позиции.

Асфалтовият специалист Ян Копецки логично изостана спрямо своя съотборник Ханинен и за момента заема четвъртата позиция, а пети е местният герой Федерико Вилагра, който управлява новия Форд Фиеста S2000. 8-кратният шампион на Аржентина имаше известни проблеми с трансмисията на колата си, с която освен това тепърва трябва и да свиква.