Начало Избрани Хорнер: Интересно дали Васьор като шеф на Ферари ще спори за същите...

Хорнер: Интересно дали Васьор като шеф на Ферари ще спори за същите неща като в Заубер

2292
0
Кристиан Хорнер, Ред Бул
Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер коментира последното разместване на шефове на отбори, коeто започна в края на миналата година. Британецът обърна вниманието си най-вече върху новия директор на Ферари Фредерик Васьор.

В средата на миналия декември се изрази истинска „въртележка“ на ръководителите на някои екипи. Първо Алфа Ромео обяви напускането на Фредерик Васьор. Французинът замени Матия Биното начело на Ферари. Швейцарско-италианският инженер подаде оставка малко след финала на сезон 2022. Сега Биното се намира в период на „gardening leave“, който не му позволява да работи в F1.

Още в същия ден Макларън обяви напускането на Андреас Зайдл. Германският специалист стана главен изпълнителен директор на Заубер Груп. Швейцарската компания ще бъде стратегически партньор на Ауди от сезон 2026. На мястото на Зайдл бе назначен Андреа Стела. Италианският инженер бе повишен от главния изпълнителен директор на Макларън Зак Браун.

Уилямс също се раздели със своя директор Йост Капито. Германецът си тръгна от Гроув в края на 2022 г. заедно с техническия директор Франсоа-Ксавие Дьомезон. На негово място бе назначен Джеймс Ваулс. Бившият главен стратег ще започне работа в легендарния британския отбор на 20 февруари. Очаква се заедно с Ваулс да дойдат няколко инженери от Мерцедес.

Същевременно Хорнер ръководи Ред Бул още от 2005 г. 49-годишният специалист е най-дългогодишният директор на отбор от стартовата решетка в F1. Наскоро той призна, че е наблюдавал с любопитство последните промени в някои от конкурентните тимове.

„Беше интересно да наблюдавам това движение. Симпатизирам на Матия, защото в крайна сметка той свърши добра работа. Миналата година Ферари направи голяма крачка напред от мястото, на което бе преди това. Сигурно му е било наистина трудно да си тръгне от този отбор след толкова дълга служба“, сподели Хорнер.

„Интересно дали Васьор като шеф на Ферари ще спори за същите неща като в Заубер. Пак повтарям, че  той е много способен човек.“

„Да, очаквам да бъде много интересно. Сигурен съм, че всички те са много способни хора. Сега нямам търпение да видя каква ще е динамиката на следващото заседание на Комисията на F1“, обясни шефът на Ред Бул.

Хорнер обърна внимание и на преминаването на Ваулс в Уилямс. Бившият състезател не вярва, че напускането на толкова важен човек ще бъде от голяма полза за Мерцедес.

„Не познавам Джеймс особено добре. Очевидно е много способен човек. Сигурно Уилямс са направили своите проучвания, преди да го наемат. Чудесно е, че решават да му позволят да направи тази стъпка нагоре. Смятам, че това може да бъде само добра новина за Уилямс.“

„Има ли нещо свързано с това? Очевидно е, че в Уилямс ще направят това, което е правилно за тях и правилно за техния бизнес. Но единствено те ще знаят какво е точно било договорено, за да се случи това предсрочно освобождаване на Ваулс от страна на Мерцедес“, добави Кристиан Хорнер.

Ред Бул ще покаже разцветката на новия си болид на 3 февруари в Ню Йорк. Разбира се, истинската версия на RB19 ще се появи по време на предсезонните тестове в Бахрейн.