Начало WRC News Хюндай показа разцветката, която ще използва в памет на Крейг Брийн

Хюндай показа разцветката, която ще използва в памет на Крейг Брийн

773
0
Крейг Брийн, Хюндай
Крейг Брийн, снимка Хюндай

Хюндай показа разцветката, която ще използва в памет на Крейг Брийн. Южнокорейският производител реши да промени оцветяването на своите автомобили в предстоящото рали Хърватия в знак на почит към своя пилот, който напусна този свят миналата седмица.

Брийн трябваше да участва във втората си надпревара от сезон 2023 в световния рали шампионат на ФИА. Ирландецът се завърна в Хюндай след като прекара сезон 2022 в М-Спорт Форд.

Брийн финишира на второ място в първото си участие за тази година в Швеция. За съжаление това се оказа и последната надпревара от WRC в неговия живот. Пилотът на Хюндай загина по време на тестове в Хърватия, които се проведоха миналата седмица. Ирландецът загуби контрола над своя автомобил Хюндай i20 N Rally1, след което се удари в стълб и издъхна на място. Навигаторът му Джеймс Фултън се е отървал без сериозни наранявания.

Новината за смъртта на Брийн шокира както WRC, така и света на моторните спортове. Редица колеги на ирландеца изказаха своите съболезнования в социалните мрежи

От Хюндай решиха да участват в рали Хърватия въпреки случилото се с Брийн. Южнокорейският производител ще бъде само с два автомобила в асфалтовата надпревара, карани от Тиери Нювил и Есапека Лапи.

Днес Хюндай показа специалната разцветка, с която ще почетат Брийн в Хърватска. Тя е базирана на цветовете на ирландския трикольор- зелено, бяло и оранжево.

„Участваме в това рали най-вече в чест на Крейг и неговия невероятен живот и талант“, сподели шефът на Хюндай Сирил Абитебул.

„Крейг беше горд ирландец и страстен представител на ирландската рали общност. Ливреята ще представя цветовете на ирландското знаме в негова памет.“

В допълнение към специалната ливрея на Хюндай, всички екипажи, участващи този уикенд, ще носят черен стикер на своите врати в памет на Брийн. WRC и ФИА също така обявиха тази седмица, че ще извадят от употреба № 42 до края на сезон 2023.

Същевременно отборите, екипажите, организаторите, официалните лица и медиите ще се съберат в сервизния парк в Загреб в четвъртък. Всички те ще запазят минута мълчание в памет на загиналия ирландец. По време на тържествения старт ще има и минута мълчание. В допълнение ще бъде пуснат видеоклип в негова чест, докато в неделя на подиума също ще има минута мълчание.