Начало Други Илот се връща в Индикар с тима на Према

Илот се връща в Индикар с тима на Према

2
0
Калъм Илот
Калъм Илот, снимка Индикар

Калъм Илот се завръща в Индикар през следващата година. Британецът подписа договор с Према. Италианският отбор ще запише първата си кампания в американските серии, в допълнение към програмите си във Формула 2 и Формула 3.

Илот ще се присъедини към Према Рейсинг за дебютния сезон на тима в сериите r през 2025 г.  25-годишният британец има 38 старта в Индикар от 2021 до момента. По време на тях той има  две класирания в топ 5 по време на престоя си в Juncos Hollinger Racing

Догодина Илот той ще се завърне в семейството на Према. Преди това той караше за италианския в малките формули през 2017 г. и по-специално европейската Формула 3. Там той където събра шест победи, 11 подиума и 10 полпозишъна по пътя към четвъртото място в общото класиране.

„Изключително сме щастливи да посрещнем Калъм отново при нас за тази нова глава от нашата история“, заяви Рене Розин.

„Прекарахме страхотно време, работейки с него във Формула 3. Винаги сме наблюдавали начинанията му след това. В миналото той доказа, че ни подхожда чудесно. Затова смятам, че ще му се иска да продължи нещо, което е оставил. Той доказа изключителните си скоростни умения навсякъде, където се състезаваше. Освен това предишният му опит в Индикар ще бъде безценен актив за нас. Сега, след като се появи възможността да се съберем отново, сме решени да се възползваме максимално от нея“, добави собственикът на Према Рейсинг.

Илот напусна Juncos Hollinger Racing. Причината за раздялата беше свързана с конфликт с ръководството на тима и тогавашния му съотборник Агустин Канапино. Фенове на аржентинеца дори изпращаха смъртни заплахи по адрес на британеца след контакт между двамата в състезанието на Лонг Бийч през сезон 2023.

Тази година Илот кара прототип на Порше в WEC, подготвен от тима на Jota. На Спа той грабна победата заедно с Уил Стивънс. В момента екипажът заема шестото място преди последния кръг за сезона в Бахрейн. Освен това той записа две участия в Индикар за Ероу Макларън, включително Индианаполис 500

„Това е невероятна възможност да кара в Индикар с Према и да видя техните първи стъпки в сериите и в САЩ като цяло“, каза Илот.

„Какъв невероятен шанс. Обичам състезанията, обичам тези автомобили и обичам отбора. Затова е страхотно да се върна в това, което наричат италиански семеен тим. Това ще бъде нещо специално, което трябва да се надгражда. Аз съм развълнуван да се присъединя към отбора и да видя какво можем да направим заедно“, добави британецът.

По-рано Премка разкри, че ще използва болиди с номера 83 и 90 в Индикар. Все още не е известно кой номер ще представлява Илот

„Наистина очакваме с нетърпение да приветстваме Калъм в нашия отбор от Индикар“, заяви Пиърс Филипс.

„Неговият предишен опит в сериите, съчетан с този в Према, ще го направи ключов актив. В момента се опитваме да обединим европейското наследство на отбора с това, което ще може да научи в САЩ. Познаваме Калъм като много талантлив пилот, но също така виждаме как професионализмът му узря в сериите. Информацията и обратната връзка, които той ще може да сподели, ще бъдат изключително важни, както и впечатляващите му състезателни умения“, добави главният изпълнителен директор на подразделението на Према в Индикар.

Не се знае кой ще кара втория болид на Према. Един от вариантите е Логан Сарджънт. Американецът беше освободен от Уилямс в края на август и в момента си търси място в Индикар.