Начало Други Индикар: Джоузеф Нюгардън грабна победата в Роуд Америка

Индикар: Джоузеф Нюгардън грабна победата в Роуд Америка

241
0
Джоузеф Нюгардън, Пенске
Джоузеф Нюгардън, снимка Индикар

Джоузеф Нюгардън грабна победата в Роуд Америка. Пистата в щата Уисконсин бе домакин на осмия кръг от сезон 2022 в американските серии Индикар. Пилотът на Пенске успя да се справи най-добре и записа трети успех от началото на тазгодишната кампания. Втори финишира първенецът в Индианаполис 500 Маркус Ериксон (Чип Ганаси Рейсинг). Трети остана победителят в квалификацията Александър Роси (Андрети Аутоспорт). Нюгардън получи и бонус от 1 милион щатски долара, тъй като успя да запише успех на три вида писти- овална, улична и стандартна.

От самото начало на състезанието в Роуд Америка, Александър Роси правеше маневри наляво-надясно за да прекъсне ефекта на изтегляне. Усилията на бившия пилот от F1 не бяха напразни, тъй като запази лидерството си пред Нюгардън, който също като него стартира с по-мекия тип гуми на Файърстоун.

Зад тях Алекс Палу запази третото място, докато съотборникът му в екипа на Чип Ганаси Рейсинг Маркус Ериксон удържаше водещия автомобил на Arrow McLaren SP-Chevrolet на Пато ОУорд. Мексиканецът се опита да се промъкне от вътрешната страна на завой 1, но не успя да го удържи и леко поднесе.  Така двамата състезатели имаха лек контакт Загубата на инерция на ОУорд позволи той да бъде изпреварен от Ромен Грожан (Андрети Аутоспорт). Зад пилота на Макларън се наредиха Скот Маклоклън (Пенске)и Симон Пажно от тима на Meyer Shank Racing.

Първите жълти флагове бяха заради завъртане на Джими Джонсън. Американецът имаше контакт с Татяна Калдерон (AJ Foyt Racing).

Малко след рестарта в Роуд Америка, Ериксон се удари със своя съотборник Алекс Палу. Действащият шампион отиде в чакъла и счупи своето окачване. Междувременно Роси продължаваше да води пред Нюгардън.

Следващият период на жълти флагове бе предизвикан от инцидент между Девлин Де Франческо и Уил Пауър. Новобранецът удари австралийския си съперник и го изправи в предпазните ограждения. След това получи наказание, което го прати в дъното на колоната.

След първите спирания в бокса Нюгардън прескочи Роси и поведе. Зад тях се движеха Ериксон, Херта, Розенквист и Грожан.

В заключителната фаза на състезанието в Роуд Америка, Пато О’Уорд получи повреда в своя двигател и спря в зоната за сигурност. Това доведе до излизане на кола за сигурност.

Надпреварата бе рестартирана 5 обиколки преди развяването на карирания флаг. Нюгардън успя да удържи първата позиция, докато Роси бе атакуван и изпреварен от Маркус Ериксон. В крайна сметка американецът записа трети успех от началото на сезон 2022 в Индикар. Преди това той спечели надпреварите в Тексас и Лонг Бийч. Втори и трети финишираха Ериксон и Роси.

Четвърти и пети завършиха съотборниците на Роси в тима на Андрети Ромен Грожан и Колтън Херта. Шестото място отиде при Феликс Розенквист (Arrow McLaren-SP), следван от Скот Маклоклън (Пенске), Греъм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing), Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг) и Кристиан Лундгаард (Rahal Letterman Lanigan Racing).