Начало Други Индикар: Маклоклън триумфира в първия старт в Айова

Индикар: Маклоклън триумфира в първия старт в Айова

18
0
Скот Маклоклън
Скот Маклоклън, снимка Индикар

Скот Маклоклън триумфира в първия старт в Айова. Пилотът на Пенске записа втори успех от началото на сезона и първи на овал. Втори и трети финишираха Пато О’Уорд (Ероу Макларън) и съотборникът на Маклоклън Джоузеф Нюгардън.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NTT INDYCAR SERIES (@indycar)

Айова е домакин на десетия и единадесетия кръг от сезон 2024 в Индикар. Домакин на събитията е овалната писта Айова Спийдуей с дължина 1.408 км и разположена близо до град Нютон. Старт №1 се проведе на изкуствено осветление

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NTT INDYCAR SERIES (@indycar)

Херта поведе след старта на първата надпревара на овала в Айова. Пилотът на Андрети спечели квалификацията и се надяваше на първи успех от две години насам. Зад него бяха Маклоклън, Нюгардън, Диксън, О’Уорд и други. В по-задната част на класирането имаше инцидент с участието на Дейвид Малукас (Meyer Shank Racing) и Агустин Канапино (Juncos Hollinger Racing). В инцидента участва и съотборника на Канапино Ромен Грожан. Кристиан Лундагаард (Rahal Letterman Lanigan Racing) се завъртя на трасето. Датчанинът се върна в надпреварата, но беше затворен с няколко тура.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NTT INDYCAR SERIES (@indycar)

Старт №1 в Айова беше рестартиран в 20-тата обиколка. Херта отново поведе и се защити от атаката на Маклоклън. Зад тях се движеха Палу, Диксън, О’Уорд, Роси, Армстронг, Феручи и Диксън.

В 29-тата обиколка Джак Харви приключи участието си в надпреварата на овала в Айова. Пилотът на Dale Coyne Racing се оплакваше от болки в тялото и трябваше да бъде асистиран при излизането си от болида. Не се знаеше дали Харви ще участва във втората надпревара на пистата в Айова. Същевременно Херата и Маклоклън на няколко пъти си размениха водачеството. Междувременно Феручи беше наказан.

Вторият период на жълти флагове дойде в обиколка №80. Тогава едно от колелата на Греъм Рейхал се разхлаби. Пилотът на Rahal Letterman Lanigan Racing забави темпото и се отправи към бокса. От забавянето се възползваха много пилоти, включително Маклоклън и Херта.

Маклоклън водеше колоната след началото на втората половина от първия старт в Айова. Зад него Херта започна да има проблеми. Малко по-назад Алекс Палу се завъртя на трасето. Пилотът на Чип Ганаси Рейсинг отпанда от състезанието и беше закаран до медицинския център. Ромен Грожан също отпадна от борбата, както и Кристиан Лундгаард.

Маклоклън контролираше събитията в заключителната фаза от старт №1 в Айова. Новозеландецът имаше комфортен аванс спрямо съперниците си. По-назад отпаднаха Линус Лундквист (Чип Ганаси Рейсинг) и Пиетро Фитипалди (Rahal Letterman Lanigan Racing). Броени обиколки преди финала имаше инцидент с участието на Ед Карпентър (Ед Карпентър Рейсинг) и Уил Пауър (Пенске). Двамата приключих участието си в надпреварата.

Маклоклън в крайна сметка триумфира в първия старт в Айова. Новозеландецът записа втори успех за сезона след този в Алабама и първи на овална писта. До него на подиума се качиха О’Уорд и Нюгардън

Четвърти и пети в Айова останаха Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг) и Ринус ВиКей (Ед Карпентър Рейсинг). Шести и седми останаха Сантино Феручи (A.J.Foyt Racing) и Кайл Къркуурд (Андрети). В топ 10 влязоха още Александър Роси (Ероум Маклатрън), Маркус Ериксон (Андрети) и Маркус Армстронг (Чип Ганаси Рейсинг).