Начало Други Индикар: Палу спечели първия старт на пистата Индианаполис

Индикар: Палу спечели първия старт на пистата Индианаполис

156
0
Алекс Палу
Алекс Палу, снимка Индикар

Алекс Палу спечели първия старт на пистата Индианаполис. Пилотът на Чип Ганаси Рейсинг записа първи успех за сезон 2023 в американските серии Индикар и стана петият различен победител през тазгодишната кампания. Втори и трети завършиха състезателите на Макларън Пато О’Уорд и Александър Роси.

Индианаполис прие кръг №5 от тазгодишната кампания в Индикар. Легендарното американско трасе приема общо три старта през 2023 г. Два от тях са на нормалната писта с дължина 3.925 км. В края на май се провежда и състезание на овала, което носи името „Индианаполис 500“ и е с дължина 200 обиколки

Лундгаард повече след летящия старт в Индианаполис след като потегли от полпозишън. Датският състезател бе следван от Розенквист, Палу, Харви. О’Уорд, Къркууд и Ериксон. За разлика от своите съперници, Палу заложи на различна стратегия и потегли с по-меките гуми на Файърстоун.

В края на първата обиколка Розенквист загуби позиции от Палу и Харви. В по-задната част на класирането се намираха Маклоклън, Диксън и действащият шампион Уил Пауър.

Във втората обиколка бяха развети жълти флагове заради инцидент, в който участваха Дейвид Малукас и Стинг Рей Роб. Състезателите на Dale Coyne Racing се удариха в седмия завой и приключиха участието си в надпреварата на пистата Индианаполис. В същото време Палу мина пред Лундгаард и поведе. Трети се движеше Харви, следван от Розенквист, Роси, О’Уорд, Ериксон, Нюгардън, Херта и Къркууд.

Палу запази първото място след рестарта. Втори бе Лундгаард, докато Роси се справи с Харви и Розенквист. По-назад Кайл Къркууд (Андрети Аутоспорт) имаше контакт с Уил Пауър (Пенске). Малко след това американецът получи наказание.

Палу продължаваше да води и след първите спирания в бокса. Испанецът се върна пред Лундгаард, въпреки че спря по-късно. Зад тях се движеха трите машини на Макларън и Херта.

В 58-мата обиколка в Индианаполис Симон Пажно (Meyer Shank Racing) спря в бокса и отпадна заради технически проблем. Същевременно Палу направи още едно спиране и продължаваше да води. Зад него Лундгаард се защитаваше от О’Уорд и Роси

До края на състезанието нямаше никакви промени на върха. По този начин Палу записа първи успех за сезон 2023 в Индикар и общо пети в неговата кариера. До него на подиума се качиха О’Уорд и Роси.

Четвъртото място бе зает от Кристиан Лундгаард. Пилотът на Rahal Letterman Lanigan Racing имаше проблеми с гумите в заключителната фаза от състезанието в Индианаполис и загуби две позиции. Пети остана Феликс Розенквист с третия болид на Макларън, следван от Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг), Джоуфен Нюгардън (Пенске), Маркус Ериксон (Чип Ганаси Рейсинг), Колтън Херта (Андрети Аутоспорт) и Грейм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing).

Благодарение на победата в първия старт на пистата Индианаполис Мотор Спийдуей, Палу поведе във временното класиране. Испанецът е следван от О’Уорд, Ериксон, Ромен Грожан и Скот Маклоклън. При производителите Хонда има аванс спрямо Шевролет.