Начало WRC News Историята се повтаря: Ожие срещу Еванс за WRC титлата, битката ще се...

Историята се повтаря: Ожие срещу Еванс за WRC титлата, битката ще се реши на Монца

592
0

Двубоят за титлата в световния рали шампионат (WRC) между Себастиен Ожие и Елфин Еванс ще се реши този уикенд на рали Монца

Надпреварата е 12-ти, последен кръг от първенството за настоящия сезон. Разликата сега е, че Ожие, който вече седем пъти е печелил WRC короната, води в генералното класиране. Той има 204 точки срещу 187 за съекипника му в Тойота. През съкратения сезон 2020 Еванс бе с предимство от 14 точки – 111 срещу 97 за французина. Сега авансът на Ожие е само с 3 точки повече – 17.

Миналогодишният двубой бе решен от грешка на Еванс в 11-ата отсечка от състезанието. Той се изпързаля на заледен участък и колата му остана встрани от пътя. Уелсецът постъпи спортсменски въпреки огромното си разочарование – слезе от автомобила и предупреди идващия след него Ожие, че участъкът е опасен. В последния ден от рали Монца французинът не допусна изненада и взе седмата си титла.

Екипът на Тойота е фаворит и за тазгодишното издание на рали Монца

Надпреварата дълго време имаше демонстрационен характер. За втори пореден сезон обаче е старт от световния шампионат. Състезанието има особено значение за Ожие не само заради битката за титлата. То е последният му старт във WRC като титуляр. За догодина французинът се съгласи на ограничена програма, отново с Тойота. Първият старт от нея ще е рали Монте Карло, където вероятно ще участва и Себастиен Льоб с Форд Пума Rally1 на М-Спорт. Освен това рали Монца е последна надпревара за навигатора на Ожие Жулиен Инграсиа. Двамата спечелиха всички WRC успехи заедно, но копилотът реши да сложи край на кариерата си.

На Ожие му е необходимо да завърши в топ 3 на последното рали за сезон 2021, за да спечели осма титла

Задачата на Еванс е по-сложна. Отсечките са по планински пътища и на прочутата писта Монца. Не се очаква да е ветровито като миналата година, но дъжд и кал ще затруднят максимално екипажите.

„Аз съм невероятен късметлия, че имах толкова дълга кариера с толкова победи и титли. Някак си това ми дава спокойствие“, заяви Ожие в навечерието на битката. „Да, напрежение ще има в някакъв момент, но то ми е необходимо.“

Еванс е в страхотна форма, но въпреки това е предпазлив в очакванията си, както и през целия сезон досега.

„Нямаме голям шанс, но със Скот (Мартин – навигаторът му, б.р.) ще дадем всичко от себе си. Подходът ще е да гоним максимално силен резултат и да видим какво ще стане. Последните кръгове бяха наистина силни за нас след трудностите в средата на сезона.“

Рали Монца е последна надпревара и за настоящите WRC автомобили

Те ще напуснат сцената след 25 години невероятни битки по отсечките. От догодина в световния шампионат ще се използват Rally1 коли с хибридно задвижване.

Ралито започва рано сутринта в петък – още в 7:30 часа. През първия ден ще има 7 отсечки – 105,41 състезателни километра. За събота са предвидени 6 дистанции (108,24 км). В неделя ще има само три – 39,53 км.