Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Какво ще сторите ако ви се случи същото като на Сарджънт? Верстапен:...

Какво ще сторите ако ви се случи същото като на Сарджънт? Верстапен: Ще потроша колата, никой няма да кара!

3455
0
Логан Сарджънт
Логан Сарджънт; снимка: Уилямс

Ситуацията в Уилямс накара мнозина да задават въпроса как точно отбор на Андрети, проектът за какъвто бе отхвърлен от ръководството на спорта от страна на Либърти Медия, няма да допринася за Формула 1, след като един от най-старите и успешни в миналото екипи Уилямс няма резервно шаси и се наложи да изтегли единия си пилот от уикенда за Гран при на Австралия. Фактът, че това бе Логан Сарджънт, бе приет още по-тежко. Причината бе, че Алекс Албон катастрофира сериозно и неговата кола бе толкова потрошена, че нямаше смисъл да се поправя на пистата. Заради грешката на пилота с тайландски корени програмата на Уилямс претърпя изменения. Екипът няма да има резервно шаси и в Япония. Производството на резервни и нови части също ще се забави, защото първо ще се ремонтира катастрофиралият му болид.

И въпреки всичко в Уилямс прецениха, че Албон има по-голям шанс да вземе точки, обясни шефът на тима Джеймс Ваулс. Сарджънт нарече решението да вземат неговата кола и да я дадат на съотборника му „най-тежкият момента в кариерата“. Реакции на съчувствие имаше и в падока. Албон пък призна след квалификацията на пистата Албърт парк, че атмосферата в бокса на Уилямс е тежка.

„Честно казано, чувството е неприятно. Не бях го изпитвал досега. И преди съм катастрофирал в свободни тренировки, инциденти се случват. Но в такава позиция… Не бих го пожелал никому. Или поне не на Логан“, коментира Албон, който остана 12-ти в квалификацията

„Той бе абсолютен джентълмен през цялото време, истински отборен играч“, продължи Алекс да говори за Сарджънт, който не само дойде на пистата днес, но и се усмихваше. „Сега се опитвам да свърша работа, защото просто не можеш да мислиш прекалено много за това. Най-добрата отплата за всички би била да взема точки. Да, очевидно в момента атмосферата не е приятна. Не искаме да се случва отново.“

Въпросът за това дали към Сарджънт се отнесоха справедливо неминуемо бе задаван и на пилоти. Макс Верстапен отговори, че на него такова нещо не може да му се случи.

„Естествено, че разбирам ситуацията от гледна точка на представянето, но това не променя факта колко гадно е цялото нещо спрямо Логан. Разбира се, аз не съм в неговата позиция. Но ако бях, вече щях да съм в самолета за вкъщи. И ако нещо такова се случи на мен, ще потроша колата – никой няма да кара“, заяви през смях Верстапен

„Но в моята ситуация това няма как да стане. И това, мисля, е логично“, допълни пилотът на Ред Бул.

Верстапен не за първи път заявява, че би трошил неща при определена ситуация. Началото на първия състезателен уикенд в Лас Вегас през миналата година бе труден за Формула 1. Проблем с капаците на отводнителните шахти по пистата предизвика огромно забавяне на втората свободна тренировка. В определен момент персоналът по трасето и охраната трябваше да си тръгнат и останалите по трибуните фенове бяха изгонени. Впоследствие организаторите им предложиха ваучери от по $200, които обаче можеха да се изхарчат единствено в официалния магазин на състезанието.

„Аз ако бях фен, щях да потроша всичко наоколо. Това не е правилно отношение към хората“, коментира тогава Верстапен.

Междувременно бившият F1 пилот Гийдо ван дер Гарде предложи в социалната мрежа Х правна помощ на Сарджънт, ако му е необходима. Намекът очевидно бе, че поведението на Уилямс спрямо американския пилот е незаконно. Всъщност договорът на Логан позволява смяната с Албон да се случи. Ван дер Гарде обаче има опит във воденето на дела срещу отбор от Формула 1. Той заведе такова срещу Заубер в началото на сезон 2015 с твърдението, че има валиден договор с екипа, но не му позволяват да кара. Стига се до опасност собствеността на Заубер на пистата Албърт парк да бъде конфискувана.

В крайна сметка Маркус Ериксон и Фелипе Наср са допуснати до състезателния уикенд в Австралия. Броени дни по-късно Ван дер Гарде и Заубер постигат извънсъдебно споразумение. Твърди се, че пилотът е получил $15 млн. обезщетение.