Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Монако е Шампионската лига, Лас Вегас – Ередивизия. $200 за феновете?...

Верстапен: Монако е Шампионската лига, Лас Вегас – Ередивизия. $200 за феновете? Аз щях да потроша всичко

6520
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен три дни поред обясняваше колко не му харесва пистата в Лас Вегас, а след квалификацията на най-новото трасе в календара изрази недоволство от цялото събитие, организацията и излъчването му.

„Монако е като Шампионската лига, а това тук (в Лас Вегас) – като Ередивизията. На Ередивизията нищо ѝ няма, но всички искат да участват в Шампионската лига, нали?“, заяви Верстапен

Ередивизията е националното първенство на Нидерландия по футбол.

„Дълго бих могъл да говоря. Лично аз мисля, че шоу елементът е важен, но на мен ми харесва емоцията. Чувството (от спорта) ме накара да се влюбя в F1 като бях дете, а не шоуто около състезанията. За един истински състезател то не би трябвало да има значение. Разбирате ли, един състезателен автомобил, един болид от Формула 1 не оживява (на такава писта) и не е вълнуващо. Според мен трябва да има истински писти. Вижте емоцията и страстта на Спа и Монца. За мен е невероятно да виждам феновете там. И когато се кача в колата, съм запален, искам да карам на тези трасета“, продължи Верстапен.

„Разбирам, естествено, че вероятно не е лоша идея феновете да имат какво да правят около пистата. Но смятам за по-важно да ги накараме да разберат, че това тук е спорт. Повечето идват като на парти – да пийнат нещо, да видят някой диджей или изпълнител. Това могат да го правят по цял свят. Мога да отида на Ибиса и да се натряскам до безсъзнание, нали разбирате?“

„Какво се случва сега при нас? На какво стават фенове хората? Идват да видят любимия си изпълнител, да изпият няколко питиета с приятели и да изкарат една луда вечер навън. И всъщност не разбират наистина какво правим и какви усилия влагаме, за да се представяме добре. Според мен трябва да се влагат повече усилия в реалния спорт. Да се демонстрира какво се опитваме да постигнем. Като малки деца растем с мечтата да станем световни шампиони. Да се показва как работи един отбор, какво постига е далеч по-важно от куп разнородни представления по цялата писта“, допълни Верстапен.

„Обичам Вегас, но не и да карам болид тук. Харесва ми да изляза, да пийнем с приятели, да заложа всичко на червено, да полудеем, да хапнем нещо хубаво… Но емоцията и страстта на това трасе липсват за разлика от пистите от старата школа“, коментира пилотът на Ред Бул.

На Верстапен бе обяснена и ситуацията с изгонените преди втората тренировка фенове и предложената след това отстъпка от $200 за официалния магазин на състезанието.

„А, значи (организаторите) пак печелят. Страхотно! Аз ако бях фен, щях да потроша всичко наоколо. Това не е правилно отношение към хората. Само като видиш капаците на шахтите и трябва да ти е ясно, че ще изхвърчат, когато болид от Формула 1 мине върху тях. Наистина не е необходимо високо IQ, за да го разбереш“, каза още Верстапен.