Начало WRC News Кале Рованпера стана най-младият пилот с WRC подиум

Кале Рованпера стана най-младият пилот с WRC подиум

978
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Кале Рованпера стана най-младият пилот спечелил подиум в историята на световния рали шампионат (WRC). Финландецът се класира трети в Швеция, където миналия уикенд се проведе втори кръг от тазгодишното първенство. Той се бори не с кого да е, а с шесткратния носител на WRC короната Себастиен Ожие. Двамата няколко пъти си разменяха позиции по време на уикенда, но Рованпера буквално се раздаде в пауърстейджа. В последната отсечка от надпреварата той не просто победи Ожие, а бе най-бърз от всички.

Така на 19 години, 4 месеца и 16 дни смятаният за изключителен талант финландец изпревари досегашния рекордьор – Евгений Новиков, който се бе качил на почетната стълбичка на 21 години, 6 месеца и 13 дни. Следващи в подреждането са Франсоа Дювал (22 години, 3 месеца и 12 дни) и Марку Ален (22 години, 5 месеца и 21 дни).


„Стореното от Кале е забележително”, не скри задоволството си шефът на Тойота във WRC Томи Макинен

„Той преминаваше за първи път по тези отсечки с такъв автомобил. Всички останали имаха опит, бяха ги преодолявали многократно. А Кале буквално прелетя пред тях!”

Самият Рованпера бе много доволен от постижението си.

„Страхотно е да съм на подиума. Ралито бе наистина сложно – по-късо от обичайното и през цялото време трябваше да си на пълна газ”, коментира Кале.

„На места губехме време заради мои грешки, но е чудесно, че в крайна сметка стигнахме до почетната стълбичка. Освен това спечелихме пет бонус точки от пауърстейджа. Беше страхотно каране – дадох всичко от себе си. В началото усещането не бе толкова добро, тъй като бях може би малко по-предпазлив и пазех гумите. Но в крайна сметка всичко си струваше. Постигнахме чудесни времена на контролите и крайният резултат бе страхотен.”