Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кое е любимото състезание на феновете от сезон 2021?

Кое е любимото състезание на феновете от сезон 2021?

1995
0
Гран при на Италия
колаж: Спас Генев; снимки: ATP, Пирели, Алпин

Фенове посочиха Гран при на Италия като любимото си състезание от сезон 2021

От Формула 1 са провели проучване, в което са участвали над 52 000 запалянковци. 19% от тях са посочили надпреварата на прочутата писта Монца за любимия си старт от миналата състезателна година. В това състезание Макларън записа двойна победа, като Даниел Рикиардо бе пръв, следван от съотборника си Ландо Норис. Тогава претендентите за титлата Макс Верстапен и Люис Хамилтън не финишираха след сблъсък в 25-ата обиколка.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Драматичният финал в Абу Даби е на второ място с 16% от гласовете. С 10% на трета позиция е Гран при на Бразилия. На четвърто и пето място са надпреварите в Азербайджан и Унгария, съответно с 8% и 7% от гласовете. И двете също бяха изпълнени с драми. В Баку Верстапен спука гума и отпадна. След това състезанието бе спряно, Хамилтън сбърка при рестарта и победата отиде при Серхио Перес. На Хунгароринг в Будапеща триумфира Естебан Окон, след като съотборникът му в Алпин Фернандо Алонсо задържа Люис достатъчно дълго, за да не позволи французинът да бъде настигнат. По-рано по време на надпреварата Хамилтън се озова сам на стартовата решетка, след като всички останали пилоти влязоха в бокса за смяна на гумите си със сухи.

Календарът за сезон 2021 в оригинал бе с 23 старта, а в крайна сметка се проведоха 22. Някои състезания бяха сменени заради отмяна на отделни стартове вследствие на продължаващата пандемия от коронавирус. За 2022 г. са планирани 23 надпревари, но президентът и CEO на F1 Стефано Доменикали вече предупреди, че в листата може да настъпят промени.

„И през 2022 г. може да настъпят промени в календара“, заяви Доменикали. „Не бива и не можем да подценяваме пандемията от коронавирус.“

Според него от ситуацията около COVID-19 ще зависят и преговорите за други стартове във Формула 1. Доменикали често изтъква колко голям е интересът към шампионата. Наскоро дори посочи, че при липса на ограничения календарът лесно може да стигне до 30 старта. Президентът на спорта каза също така, че е много доволен как се получи миналогодишното първенство, отново проведено в условията на пандемия.