Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колтън Херта става тест пилот на Макларън

Колтън Херта става тест пилот на Макларън

706
0
Колтън Херта
Колтън Херта, снимка Индикар

Колтън Херта става тест пилот на Макларън. Тази новина бе официално потвърдена от британския тим. Настоящият пилот от Индикар се присъединява към отбора от Уокинг като част от тазгодишната програма за тестване на автомобила от сезон 2021 MCL35M. 

Херта стана най-младият победител в историята на американския шампионат. В началото на сезон 2019, когато той спечели състезанието на пистата на Америките в Тексас (COTA) . Оттогава насам 21-годишният американец има шест победи и седем полпозишъна в Индикар. От 2020 г. до момента той се състезава за Андрети Аутоспорт. Негов съотборник е бившият пилот на Хаас в F1 Ромен Грожан.

Възможността за Херта идва с новия спортен правилник на F1. Toй дава възможност на отборите да тестват и едногодишни автомобили, съгласно разпоредбата за тестване на предишни автомобили (TPC). Програмата McLaren F1 TPC дава възможност на отбора да тества потенциални пилоти и да оценява млади таланти за бъдещетоВ най-скоро време Макларън Рейсинг ще обяви допълнителни подробности за програмата си TPC.

„Колтън е доказан талант в Инидкар. Много ни е интересно да видим как ще се адаптира към автомобила от F1. Вярваме, че тази тестова програма ще му осигури ценен опит и ще покаже ползата от разширяването на тестовете на предишни автомобили, за да се покажат обещаващи пилоти за бъдещето“, сподели директорът на британския тим Андреас Зайдл. 

Искам да благодаря на Макларън за възможността да направя първите си обиколки с автомобил от F1. По този начин изпълнявам моята детска мечта. Това ще бъде чудесна възможност за мен да натрупам ценен опит в нов вид моторни спортове и да се уча от такъв утвърден отбор като Макларън Рейсинг“, заяви Колтън Херта. 

Младият американец бе спряган за пилот на Алфа Ромео след като Майкъл Андрети имаше намерение да закупи тима от Заубер Груп. След това синът на Марио Андрети подаде заявка за участие в шампионата със собствен тим, която все още не получила одобрение. Херта завърши на четвърта позиция в първото състезание от новия сезон в Индикар. То се проведе по улиците на Сейнт Питърсбърг. Другият вероятен участник в петъчна тренировка в F1 e Пато О’Уорд. Мексиканецът кара за подразделението на Макларън в Индикар.