Начало Рали Копецки начело след първия ден на рали Канарски Острови

Копецки начело след първия ден на рали Канарски Острови

60
0

Неочакван обрат в края на първия ден от рали Канарски острови (4-ти кръг от IRC) изкара пилота на Шкода – Ян Копецки начело във временното класиране след края на деня.

Настоящият шампион Крис Мийк с Пежо 207 поведе още от самото начало и спечели повечето от отсечките за деня, увеличавайки преднината си пред следващия го Копецки до 14 секунди след края на седмия от деветте етапа, които бяха насрочени за първия ден. В осмия обаче променените от тима на Кронос настройки доведоха до спукването на гума на Пежото на Мийк, вследствие на което британецът загуби около минута и половина, изгубвайки лидерството и свличайки се чак до шеста позиция.

Проблемът бе в това, че клиренсът на колата бе намален прекалено и един от болтовете на окачването проби една от гумите на Пежото на Мийк, когато то мина през сериозна неравност на пътя. И тъй като на колата на съотборника на Мийк в това рали – младия белгиец Tиери Нювил бяха направени същите настройки, той също спука гума по време на преминаването си през етап номер 8.

Последният девети етап за деня пък бе отменен заради прекалено многото публика на един от завоите и така Копецки завърши деня като лидер, следван от съотборника си Юхо Ханинен и англичанина Гай Уилкс, също с Шкода.

Четвърти остана португалецът Бруно Магалеш с Пежо 207, който поддържаше чудесно темпо в началото, но получи проблем в трансмисията по време на третата отсечка, която го отпрати доста назад.

Испанецът Алберто Хевиа с четвъртата Шкода в това рали пък ще стартира утрешния ден от пета позиция, след като бе последният пилот, облагодетелстван от проблемите на Мийк, който за момента е шести.