Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Перес и Ръсел в последната тренировка на Сузука

Верстапен пред Перес и Ръсел в последната тренировка на Сузука

2143
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен беше най-бърз в последната свободна тренировка на Сузука. Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка за 1:29.563 мин. Втори и трети финишираха Серхио Перес (Ред Бул) и Джордж Ръсел с Мерцедес.

Времето преди началото на тренировка №3 в Сузука беше сухо и хладно. Температурата на въздуха беше 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 29. Вероятността за валежи не беше голяма.

Всички пилоти взеха участие в тази толкова важна тренировъчна сесия. Тук се включва и Логан Сарджънт. Американецът катастрофира в първата петъчна тренировка и получи поражения в своя болид. В резултат на това той беше принуден да пропусне втората сесия. Сарджънт в крайна сметка не загуби кой знае колко, тъй като FP2 се проведе при по-тежки метеорологични условия

Верстапен пръв излезе на трасето след светването на зеления светофар. Трикратният световен шампион се надяваше да навакса загубеното заради дъжда във втората тренировка. Верстапен се движеше с медиум и записа първата най-бърза обиколка в сесията за 1:30.265 мин. Малко след това той беше изместен от Хамилтън. Пилотът на Мерцедес закова хронометъра на 1:30.065 мин. Постижението на Люис обаче беше с най-меките смеси на Пирели.

Хамилтън водеше през първата третина от последната тренировъчна сесия на Сузука. Състезателят на Мерцедес отново се чувстваше много добре на японското трасе, подобно на вчерашния ден. Веднага зад него бяха Верстапен, Перес и Ръсел. Същевременно имаше завъртания на Кевин Магнусен (Хаас) и Даниел Рикиардо (Виза РБ). Двамата успяха да се върнат бързо на трасето и не се удариха в предпазните ограждения.

В средата на сесията повечето пилоти караха с твърди гуми и по-голямо количество гориво в резервоарите. Така те опитваха да наваксат загубеното заради дъжда време във втората тренировка. Хамилтън продължи да води в сесията, следван от Верстапен, Норис, Пиастри, Перес, Льоклер, Цунода, Ботас, Алонсо и Сайнц.

В следващите минути Хамилтън остана начело пред Верстапен. Двамата световни шампиони продължаваха да правят дълги серии с обиколки. Техните колеги от Ферари, Макларън, Астън Мартин и други отбори също трупаха повече километри в последната тренировка на Сузука. Норис на свой ред също допусна грешка и едва не излезе от трасето.

Верстапен поведе в заключителната фаза от FP3 в Сузука. Състезателят на Ред Бул отново показа много добра скорост и е фаворит за спечелването на квалификация и утрешното състезание. Преди това Ръсел също водеше за няколко минути.

Верстапен оглави класирането в последната свободна тренировка на пистата Сузука. До него се наредиха Перес, Ръсел и Хамилтън. Пети и шести се класираха Алонсо и Норис. В топ 10 влязоха още Сайнц, Пиастри, Цунода и Льоклер.