Начало WRC News Лапи на крачка от първа победа в WRC

Лапи на крачка от първа победа в WRC

46
0

Есапека Лапи е на крачка от това да постигне първата си победа в световния рали шампионат. След 21 отсечки на домашното си рали Финландия, пилотът на Тойота има аванс от цели 49.1 сек пред сънародника си Теему Сунинен с Форд Фиеста. На Лапи остават само 4 отсечки в неделния ден, в които той трябва да кара внимателно и пресметливо.

Денят бе драматичен за друг от пилотите на японския тим Яри-Мати Латвала. Финландецът навакса изоставането си от Лапи от предишния ден и дори успя да натрупа 8.5 сек аванс. Латвала бе най-бърз в 5 от 8 отсечки, преди да спре в предполагаем електрически проблем по средата на 19-ата отсечката. Яри-Мати заяви, че е изключително разочарован от случилото се.

Неговото отпадане лиши Тойота от шанс да запише тройна победа във Финландия. Въпреки това начело са трима местни пилоти, като трети е Юхо Ханинен също с Тойота. Той бе на 2-а позиция след грешка на един шикан от страна на Сунинен, но последният успя да си върне позицията и преди последния ден има аванс от 4.3 сек.

Плътно зад Ханинен обаче е Елфин Еванс от М-Спорт с Форд Фиеста, който спечели последната отсечка за деня. Пети е Крейг Брийн със Ситроен, следван от Тиери Нювил с Хюндай, който напредна с 2 позиции спрямо предния ден. Белгиецът се опитва да се възползва максимално от отпадането на лидера в шампионата Себастиен Ожие от М-Спорт.