Начало Рали Латвала: Най-умният пилот ще спечели рали Акрополис 2011

Латвала: Най-умният пилот ще спечели рали Акрополис 2011

34
0
Яри-Мати Латвала

В рали Гърция ще спечели най-умният пилот и най-издръжливата кола, а не непременно най-бързият, счита Яри-Мати Латвала, пилот на Форд.

Рали Акрополис се завръща в календара на WRC след година отсъствие. Повечето пилоти обаче добре познават неговите характеристики и са подготвени за предизвикателствата. В тази връзка Яри-Мати Латвала от заводския тим на Форд сподели:

– Гърция е най-тежкият кръг през сезона. Заради тежките условия през 2009 г. имаше много отпаднали екипажи. Има секции, в които пътищата са добри и могат да се карат без големи трудности. Но също така има секции, особено по време на втората серия етапи, където ще е особено важно да намалиш скоростта, за да предпазиш колата и гумите, най-вече заради скалите. Най-бързата кола и пилот може и да не спечелят, може да са онези, които са най-издръжливи и най-умни.

По отношение на подготовката си за рали Гърция 2011, Латвала допълни:

– Миналия месец тествахме в Гърция и автомобилът ни Фиеста RS WRC показа издръжливост на трасетата, осеяни с камъни. Освен това тествахме и на тъмно, за да се подготвим за нощния етап в събота. Този тест може да бъде решаващ. Ако няма вятър късно вечерта, тогава праха може да бъде проблем за всички с изключение на първата кола в стартовия ред. Това може да доведе до голяма разлика във времената.

Тази година рали Акрополис ще се проведе в периода 16-19 юни.