Начало WRC News Латвала очаква да стигне до съд заради проблеми с данъчните във Финландия

Латвала очаква да стигне до съд заради проблеми с данъчните във Финландия

Яри-Мати Латвала
Яри-Мати Латвала; снимка: Тойота

Яри-Мати Латвала е поредният спортист с проблеми с данъчните. Според финландските власти пилотът, който наскоро загуби титулярното си място в екипа на Тойота, не е живял достатъчно време през годината извън родината си, за да бъде освободен от налози.

Навършилият на 3 април 34 години Латвала изкара трудна 2019 година и в професионален, и в личен план. През октомври той отмени сватбата с дългогодишната си приятелка Мейза Торпа. Състезателят не оповести причините за това си решение, но финландските медии разнищваха разпада на връзката му с телевизионната звезда надълго и нашироко.

По принцип Латвала живее в Монако още от 2009 г. Поради това данъчните му задължения във Финландия са ограничени. Данъчните власти обаче проверяват колко точно време е изкарал Яри-Мати в родината си. Според запознати победителят в 18 WRC надпревари е заплашен да получи глоба в размери на милиони евро за доходите си в периода 2013-2018 г. През три от тези шест години той бе пилот на Фолксваген, а през 2017-2018 бе част от тима на Тойота. Заплатата му в екипа на японската компания бе 2,25 милиона долара (малко над 2 милиона евро).

През последния си сезон с ръководения от Томи Макинен отбор (2019) Латвала завърши седми в световния шампионат. Най-добрите му резултати бяха два подиума – трети места във Финландия и Германия. Това е най-лошото му класиране в рали първенството на планетата от 2007 г. насам.

Финландските данъчни власти са започнали проверките на Латвала през 2018 г.

Пилотът сподели в свое интервю за Helsinki Sanomat, че очаква случаят да стигне до съд. Той не е съгласен с част от тълкуванията на данъчните.

„Долетял съм във Финландия от Франция в 23:55 вечерта например и те ми броят деня за изкаран във Финландия!”, възмути се Яри-Мати. „Ситуацията е ужасно напрегната и ми струва страшно много енергия.”

Не е ясно какво ще е по-нататъшното развитие на случая. Специалисти разясняват, че ежедневието на спортист от ранга на Латвала не е трудно проверимо, но процесът е дълъг. Рали пилотите пътуват през голяма част от годината за кръговете от шампионатите, в които участват, така че се изисква чисто техническо време за установяване местонахождението им във всеки един момент. Несъгласието на Латвала с отделни заключения също ще удължи процедурите.

През последните години някои от най-големите спортни звезди в света имаха грижи с данъчни власти. Кристиано Роналдо получи в началото на 2019-та глоба от $20 млн. за укриване на данъци. Той се договори с властите за извънсъдебно споразумение, избягвайки по този начин възможността да бъде осъден на почти две години затвор. Лео Меси също имаше такива проблеми – през 2016 г. трябваше да плати глоба от 1,7 млн. евро и получи 21-месечна условна присъда.

В Съединените щати пък нерядко се стига до обявяване на фалит, когато IRS (Internal Revenue Service) предяви искания към спортисти. Според данъчните бившият боксьор Майк Тайсън например дължеше на държавата $23 млн. Той обяви личен банкрут през 2005-та, но IRS продължи да търси парите. Бившият тенисист Борис Бекер от своя страна получи двегодишна условна присъда от немски съд заради неплатени данъци.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter