Начало WRC News Латвала очаква да стигне до съд заради проблеми с данъчните във Финландия

Латвала очаква да стигне до съд заради проблеми с данъчните във Финландия

Яри-Мати Латвала
Яри-Мати Латвала; снимка: Тойота

Яри-Мати Латвала е поредният спортист с проблеми с данъчните. Според финландските власти пилотът, който наскоро загуби титулярното си място в екипа на Тойота, не е живял достатъчно време през годината извън родината си, за да бъде освободен от налози.

Навършилият на 3 април 34 години Латвала изкара трудна 2019 година и в професионален, и в личен план. През октомври той отмени сватбата с дългогодишната си приятелка Мейза Торпа. Състезателят не оповести причините за това си решение, но финландските медии разнищваха разпада на връзката му с телевизионната звезда надълго и нашироко.

По принцип Латвала живее в Монако още от 2009 г. Поради това данъчните му задължения във Финландия са ограничени. Данъчните власти обаче проверяват колко точно време е изкарал Яри-Мати в родината си. Според запознати победителят в 18 WRC надпревари е заплашен да получи глоба в размери на милиони евро за доходите си в периода 2013-2018 г. През три от тези шест години той бе пилот на Фолксваген, а през 2017-2018 бе част от тима на Тойота. Заплатата му в екипа на японската компания бе 2,25 милиона долара (малко над 2 милиона евро).

През последния си сезон с ръководения от Томи Макинен отбор (2019) Латвала завърши седми в световния шампионат. Най-добрите му резултати бяха два подиума – трети места във Финландия и Германия. Това е най-лошото му класиране в рали първенството на планетата от 2007 г. насам.

Финландските данъчни власти са започнали проверките на Латвала през 2018 г.

Пилотът сподели в свое интервю за Helsinki Sanomat, че очаква случаят да стигне до съд. Той не е съгласен с част от тълкуванията на данъчните.

„Долетял съм във Финландия от Франция в 23:55 вечерта например и те ми броят деня за изкаран във Финландия!”, възмути се Яри-Мати. „Ситуацията е ужасно напрегната и ми струва страшно много енергия.”

Не е ясно какво ще е по-нататъшното развитие на случая. Специалисти разясняват, че ежедневието на спортист от ранга на Латвала не е трудно проверимо, но процесът е дълъг. Рали пилотите пътуват през голяма част от годината за кръговете от шампионатите, в които участват, така че се изисква чисто техническо време за установяване местонахождението им във всеки един момент. Несъгласието на Латвала с отделни заключения също ще удължи процедурите.

През последните години някои от най-големите спортни звезди в света имаха грижи с данъчни власти. Кристиано Роналдо получи в началото на 2019-та глоба от $20 млн. за укриване на данъци. Той се договори с властите за извънсъдебно споразумение, избягвайки по този начин възможността да бъде осъден на почти две години затвор. Лео Меси също имаше такива проблеми – през 2016 г. трябваше да плати глоба от 1,7 млн. евро и получи 21-месечна условна присъда.

В Съединените щати пък нерядко се стига до обявяване на фалит, когато IRS (Internal Revenue Service) предяви искания към спортисти. Според данъчните бившият боксьор Майк Тайсън например дължеше на държавата $23 млн. Той обяви личен банкрут през 2005-та, но IRS продължи да търси парите. Бившият тенисист Борис Бекер от своя страна получи двегодишна условна присъда от немски съд заради неплатени данъци.