Начало WRC News Льоб най-вероятно ще пропусне рали Монте Карло

Льоб най-вероятно ще пропусне рали Монте Карло

562
0
Себастиен Льоб, М-Спорт
Себастиен Льоб, снимка Ред Бул Контент Пуул

Себастиен Льоб най-вероятно ще пропусне следващото издание на рали Монте Карло. Деветкратният световен шампион в WRC все още не е постигнал договорка за сезон 2023 с екипа на М-Спорт Форд. Това поставя под сериозна въпросителна участието му в първия кръг за следващата кампания в WRC.

Отборът на М-Спорт Форд продължава да настоява за постигане на споразумение с Льоб. Французинът участва в първото си рали с британския екип и дори спечели тазгодишното издание на рали Монте Карло. Това бе 80-ти успех за ветерана в WRC и първи с М-Спорт. До този момент деветкратният световен шампион записа единствената победа за автомобила Форд Пума Rally1.

Тази година Льоб се наслади на частична WRC кампания с М-Спорт заедно с новия си навигатор Изабел Галмиш. 48-годишният състезател взе участие в ралитата в Монте Карло, Португалия, Кения и Гърция. Французинът също така участваше активно в Extreme E и световния рали-рейд шампионат (W2RC).

Льоб се бореше за победата във всички участия през годината. За съжаление той се сблъска с голямо количество проблеми и лош късмет. Въпреки това Себастиен успя да докаже, че е добро допълнение към М-Спорт. Отборът на Малкълм Уилсън дори поиска той да се включи в повече ралита. В крайна сметка Льоб така и не успя да запише повече участие заради натоварения си график.

От М-Спорт Форд все още не са обявили пълния си пилотски състав за сезон 2023 в световния рали шампионат. Миналата седмица британският отбор подписа с От Танак. Световният шампион от сезон 2019 реши да се върне в екипа, с който започна кариерата си в WRC. Все още не се знае кои ще бъдат новите съотборници на естонеца.

Директорът на М-Спорт Форд Ричард Милнър потвърди, че би искал да задържи Льоб в редиците на тима за 2023 г. Разбира се, това не трябва доведе до прекалено голямо разтягане на ресурсите на представителя на Форд в WRC. Британският екип не разполага с много време за действие, тъй като срокът на заявките за участие в рали Монте Карло 2023 приключва в петък.

Льоб все пак бе зад волана на Форд Пума Rally1 през миналия уикенд. Французинът участва в демонстрация по време на празненството на отбора на Ред Бул в Милтън Кийнс. Заедно с него бяха Макс Верстапен, Серхио Перес и др.

„Бихме искали да имаме Себ в отбора за Монте Карло. Ще направим всичко възможно това да се случи, макар да не разполагаме с толкова време“, каза Милнър.

„В момента трябва да вложим всичките си ресурси в От и трябва да бъдем реалисти. Това ще бъде въпрос на финансиране. Да имаш двама пилоти на най-високо ниво е нож с две остриета, тъй като това излиза доста скъпо.“

„Няма смисъл да се насилваме твърде много. Ако ще се борим за шампионската титла с един човек, то вече ясно казахме, че това ще бъде Танак. Затова трябва да започнем новия сезон по-силно.“

„Колкото и да искаме Себ в автомобила и да се радваме, че е част от отбора, трябва да намерим възможности, за да го направим с подходящия ресурс“, добави директорът на М-Спорт.

Един от потенциалните съотборници на Танак е Пиер-Луи Лубе. Французинът записа седем участия през този сезон и направи добро впечатление зад волана на Форд Пума Rally1.

Миналия уикенд Лубе участва във френската надпревара Rallye National Hivernal du Devoluy заедно с бившия навигатор на Тиери Нювил Никола Гилсул. Лубе ще си партнира с белгиеца след като дългогодишният му навигатор Венсан Ланде избра да работи със Себастиен Ожие.

„Пиер-Луи направи едно рали [миналия уикенд] с Никола Гилсул. Така той искаше да види какви могат да бъдат отношенията между тях. В същото Венсан Ланде ще работи със Себ [Ожие].“

„Би било чудесно Пиер-Луи да се върне в отбора. В момента той не спира с ралитата. Въпреки това още няма официална информация за това каква ще бъде програмата му за следващата година“, допълни Ричард Милнър.