Начало WRC News Ожие с нов навигатор в рали Япония

Ожие с нов навигатор в рали Япония

337
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие ще бъде с нов навигатор във финалния кръг за сезон 2022 в световния рали шампионат (WRC). Пилотът на Тойота ще разчита на Венсан Ланде, вместо на досегашния си помощник Бенжамен Вейас.

Тази промяна идва само няколко дни след като Ожие спечели рали Испания. Осемкратният световен шампион в WRC записа 55-тия успех в кариерата си и осми с тима на Тойота. Това бе първа победа на французина с Вейас, който замени дългогодишния навигатор на Ожие Жулиен Инграсиа.

Сега 38-годишният състезател реши да предложи възможност на Ланде да се присъедини към него в рали Япония. След това Ожие ще да прецени дали двамата могат да си сътрудничат и в бъдеще.

Подпомагането и развитието на нови таланти в WRC е дългогодишна цел на Ожие и Инграсия. Част от тази инициатива е използването на Ланде. До момента 31-годишният французин си партнираше с Пиер-Луи Лубе. Двамата участваха в седем ралита от тазгодишната кампания в WRC.

„Първо искам да благодаря на Бенжамен за усърдната работа и старанието му по време на тазгодишната ни програма от ралита. Наистина беше специален момент да споделим първата си победа заедно в Испания“, сподели Ожие.

„Сега, след като отборът си осигури и трите шампионата и основните цели за сезона бяха постигнати, бихме искали да завършим на високо ниво на домашното рали за Тойота в Япония. Този последен кръг е и шанс да се подготвим и да оценим някои неща за бъдещето. Освен това искаме дадем възможност на Венсан, който е талантлив и мотивиран навигатор.“

„Той работи с нас в екипажа ни на чакъл. След това хубаво преживяване съм развълнуван да се състезаваме в първото ни рали заедно и да видим как ще се получат нещата“, добави пилотът на Тойота.

„Приемам решението да се даде възможност на млад и талантлив навигатор за рали Япония. Това е напълно разбираемо“, каза Вейас.

„Бих искал да благодаря на Себ и екипа за помощта и подкрепата през този сезон. Искам да пожелая късмет както на Ожие, така и на Ланде.“

Новият помощник на Ожие призна, че се гордее да бъде в една кола заедно с един от своите ментори.

„За мен ще бъде голяма чест да се присъединя към Себ и екипа на Тойота за рали Япония. Себ и Жулиен са били като модели за подражание за всеки френски пилот и навигатор. Това е страхотна възможност, с която се гордея“, коментира Ланде.