Начало Други Себастиен Льоб ще се състезава в DTM

Себастиен Льоб ще се състезава в DTM

1017
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб, снимка Ред Бул Контент Пуул

Деветкратният шампион във WRC Себастиен Льоб ще се състезава в DTМ. Французинът се присъединява към отбора на Ред Бул Алфа Таури АF Корсе и ще кара в откриващия кръг от сезон 2022 в немския шампионат на пистата Алгарве край Портимао.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от DTM (@dtm_pics)

Льоб ще участва в първата визита на DTM на португалската писта. Събитието ще се състои на април до 1 май. Деветкратният световен рали шампион ще кара в първите две състезания на мястото на Ник Касиди. Новозеландецът ще бъде зает с ангажимента си във Формула Е. Там той се състезава с екипа на Енвижън Рейсинг.

Льоб ще управлява Ферари 488 GT3 Evo 2020, което ще бъде в цветовете на модната марка на Ред Бул Алфа Таури. Негов съотборник е Фелипе Фрага. Бразилецът ще се състезава с Ферари, което носи цветовете на енергийната напитка през целия сезон. В качеството си на резервен пилот, Себастиен Льоб има право да получи точки съгласно правилника.

Присъствието на най-успешния рали пилот за всички времена на откриването на сезона в Портимао е истинско събитие, което феновете могат да очакват с нетърпение. Постиженията в неговата кариера говорят сами за себе си. Въпреки това Себастиен Льоб ще изпитва затруднения срещу толкова много силни пилоти. Като заместник на Ник Касиди, той ще се бори за точки с екипа на Алфа Таури Ферари. Сигурен съм, че шампион от неговия ранг ще бъде силно мотивиран да излезе на пистата“, сподели шефът на DTM Герхард Бергер. 

48-годишният французин има в актива си девет титли в световния шампионат и 80 победи в  различни рали надпревари. Въпреки това той е добре запознат и със състезанията на писта. Льоб е участвал в 24-те часа на Льо Ман през 2006-та, както в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC) през 2014 и 2015 г. 

През 2022 г. Льоб вече запис няколко успеха, след като спечели втория и седмия етап на рали Дакар 2022 и завърши на второ място в крайното класиране зад победителя Насер Ал-Атия от екипа на Тойота. Само една седмица по-късно той печели рали Монте Карло за осми път и за първи с автомобил на М-Спорт Форд. През февруари той записа четвъртия си успех в Състезанието на шампионите, което за първи път се проведе на замръзналото Балтийско море в Швеция. Французинът изпревари четирикратния световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел. Освен това той притежава собствен състезателен отбор, наречен „Себастиен Льоб Рейсинг“.

„Винаги съм обичал да карам в различни дисциплини през цялата ми кариера. DTM е известен шампионат. Когато се появи възможност да се състезавам в него, разбира се, я използвах. Това е вълнуващо предизвикателство, защото стилът на шофиране е напълно различен“, каза Льоб. 

Французинът е наясно, че ще се изправи срещу най-добрите GT пилоти в света. Въпреки всичко той очаква с нетърпение откриването на сезона в Португалия. 

Сега е време за работа. Ще се изправя срещу специалисти в такива състезания. Последното ми истинско състезание с GT3 беше много отдавна. Целта ми ще бъде да намеря своя ритъм възможно най-добре. Ще се опитам да използвам опита си, за да дам на отбора добра обратна връзка за настройките на автомобила. Знам, че ще е трудно, но тези автомобили са наистина забавни за каране. В DTM има много бързи и хубави автомобили. Затова го очаквам с нетърпение“, завърши 48-годишният състезател.