Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Целта ни е победата в състезанието

Льоклер: Целта ни е победата в състезанието

1366
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер спечели квалификацията за Гран при на Монако в F1. Пилотът на Ферари показа отлично темпо на уличната писта в Монте Карло. Сега целта на Льоклер е да спре „проклятието“ в домашната си Гран при и да грабне победата в неделния следобед.

Льоклер беше много бърз още от началото на състезателния уикенд в Монако. Състезателят от Монако беше най-бърз във втората петъчна тренировка и се чувстваше много добре на бавното и тясно трасе.

Днес Льоклер отново беше много бърз и оглави класирането в третата свободна тренировка. Така той се превърна в абсолютния фаворит за квалификацията. Разбира се, не трябваше да се подценяват неговите съперници и най-вече Макс Верстапен, Оскар Пиастри и Ландо Норис.

Пилотът на Ферари прескочи с лекота първите три сегмента от квалификацията и се справи с трафика по пистата в Монако. В Q3 той записа много добра първа обиколка и оглави класирането. После монегаскът подобри постижението си и си гарантира първа стартова позиция за утрешната надпревара в Монте Карло. Макар да спечели полпозишъна, Льоклер знае, че най-важната работа още не свършена.

„Беше хубаво. Чувството след квалификационна обиколка тук винаги е много, много специално“, каза Льоклер. „Наистина, наистина съм щастлив от обиколката. Вълнението е толкова голямо и се чувствам наистина добре. Сега обаче знам, че в миналото квалификацията не е всичко, колкото и тя да помага много за състезанието в неделя.“

„Трябва да съберем всичко накуп в неделя, а през изминалите години не успяхме да го направим. Но сега ние сме по-силен отбор, намираме се в по-силна позиция. Сигурен съм, че утре можем да постигнем страхотни неща. Целта ни е победата в състезанието“, добави пилотът на Ферари.

Льоклер никога не се е качвал на подиума в домашното си състезание. През 2021 г. той спечели полпозишъна, но катастрофира в края на Q3. За съжаление, Ферари не успя да поправи напълно автомобила му, поради което той не стартира в домашното си състезание

Година по-късно той отново бе на полпозишън, но завърши едва четвърти заради стратегическа грешка от страна на отбора. След като отново спечели полпозишъна в Монако, Льоклер ще се надява на повече късмет. Първата му задача в неделя е да направи отличен старт, за да поведе при преминаването на първи завой.

„Трябва ми добър старт“, подчерта Льоклер. „Трябва ми добър старт от решетката. След като го направим, се надявам Карлос да стартира отлично, да ме последва в първия завой и да сме двамата.“

„И ако сме един зад друг, тогава можем да се справим като отбор. Това ще бъде перфектният сценарий. Но каквото и да се случи, ние просто трябва да донесем победата у дома“, заключи Шарл Льоклер. Днес той спечели полпозишън №250 за Ферари.

Другият пилот на Ферари Карлос Сайнц даде трето време в Q3 в Монако. Испанецът обаче е разследван заради блокиране на Александър Албон в Q1 и може да получи наказание. В същото време шефът на Ферари Фредерик Васьор напомни, че състезанието се печели в неделя, а не днес.

„Състезанието е утре. В събота не се печелят точки. Просто трябва да останем спокойни и да се подготвим за утре“, каза Васьор.

„Това е добро начало. Полпозишънът в Монако винаги е най-добрата позиция за състезанието и сам по себе си е добро предизвикателство и добра награда. Но сега най-важното е утре. Ние трябва да свършим работа утре.“

„Предизвикателството е да продължим да се подобряваме заедно с пистата Това не е лесно, защото когато водиш, имаш съвсем различно усещане, че всичко върви добре и не трябва да натискаш много повече. Но с развитието трябва да подобряваш всяка една обиколка и да бъдеш такъв до края“, завърши Фредерик Васьор.