Начало Избрани Льоклер няма да е първи пилот на Ферари в началото на сезон...

Льоклер няма да е първи пилот на Ферари в началото на сезон 2023

3276
0
Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, Ферари
Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, снимка Ферари

Шарл Льоклер няма да е първи пилот на Ферари в началото на сезон 2023. Състезателят от Монако подкрепи твърдението на своя шеф Фредерик Васьор, който иска той и Карлос Сайнц да имат равен статут в отбора.

Льокле и Сайнц се запознаха с автомобила SF-23 във вторник. Двамата дори направиха по няколко обиколки с новата машина веднага след края на церемонията във Фиорано. Това разпали очакванията на всички фенове, които се надяват Ферари да се бори за световната титла с Ред Бул.

Льоклер направи две обиколки зад волана на SF-23, след което предаде автомобила на Сайнц. Испанецът направи три тура с SF-23. Разбира се, болидът бе с демонстрационни гуми, които не се използват по време на състезателните уикенди.

Не е тайна, че Льоклер е близък приятел с Фредерик Васьор. Двамата се познават още от малките формули и поддържат отлични взаимоотношения. Въпреки това френският специалист заяви по време на представянето на SF-23, че за момента двамата пилоти на Скудерията ще имат равен статут.

„Целта е да печелим с Ферари. В отбора няма номер едно и пилот номер две. Но ако на даден етап се наложи да предприемем действия, аз ще ги сторя необходимото без значение дали ще е за единия или другия състезател“, каза тогава Васьор.

Льоклер финишира на второ място в крайното класиране за сезон 2022. Състезателят на Ферари записа актив от 308 точки, докато Сайнц бе с 240. Испанецът остана едва пети, като пред него бяха Серхио Перес и Джордж Ръсел.

„Съгласен съм с тази философия“, каза Льоклер, цитиран от Мундо Депортиво. „За мен и Карлос е важно да бъдем напълно мотивирани и да свършим възможно най-добрата работа в началото на сезона. Трябва да се подтикваме един друг да се представяме по най-добрия начин. В един момент от сезона, ако единият пилот явно се бори за спечелването на шампионата, съм сигурен, че отборът ще направи всичко възможно, за да гарантира, че този, който се бори за титлата, ще го направи при най-добрите възможни условия“, добави пилотът на Ферари.

Льоклер призна, че двамата със Сайнц се разбират много добре както на пистата, така и извън нея.

„Отношенията ни винаги са били много добри. Разбираме се много добре и споделяме много страсти и извън пистата като голф, падел и шах. Прекарвали сме много време заедно и сме в добри взаимоотношения. Разбира се, че сме много конкурентни. Съперничеството, което имаме, е много здравословно.“