Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер с минимален аванс пред Хамилтън във втората тренировка

Льоклер с минимален аванс пред Хамилтън във втората тренировка

2490
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка: Спас Генев

Шарл Льоклер с Ферари беше най-бърз и във втората свободна тренировка за Гран при на Италия на Монца. Пилотът на Ферари постигна 1:20.979 мин, но само на 0.068 сек зад него остана Люис Хамилтън с Мерцедес. Последният използва ефекта на изтеглянето в 3-ия сектор, в който беше с 0.2 сек по-бърз от Льоклер.

Трети и 4-и в сесията останаха Себастиан Фетел и Валтери Ботас с другите коли на Ферари и Мерцедес. Много добро постижение записа Макс Верстапен с Ред Бул. Той се нареди 5-и (+0.372 сек), като бе само с 3 хилядни по-бавен от Валтери.

Зад него 6-и се класира другият пилот на „биковете“ Алекс Албон, следван от Пиер Гасли, Ромен Грожан, Даниел Рикиардо и Дани Квят. Сесията се проведе при доста променливо време и чести превалявания.

Заради проведената почти изцяло на мокро първа сесия, втората тренировка започна с голяма активност от страна на пилотите. Начело излезе Люис Хамилтън, следван от Фетел и Верстапен. Следваха Льоклер и Ботас. Повечето състезатели използваха гумите медиум, като първите трима бяха именно с този тип.

Само 13 минути след началото обаче отново заваля, но леко. И това даде възможност на Ботас да подобри времето си и да се доближи само на 0.073 сек. от лидера.

Льоклер обаче свали цяла 1 секунда от времето на Хамилтън и поведе, но бе с по-меките гуми софт. Фетел се доближи на 2 десети от съотборника си също със софт. Верстапен постигна много добър резултат със софт – на 0.372 сек от Льоклер. Албон с другия Ред Бул бе след него 4-и, на 0.6 сек.

Половин час след началото на сесията обаче дъждът се засили и всички се прибраха в бокса. Освен това тренировката беше официално спряна за няколко минути, за да бъде изчистено трасето от падналия чакъл в зоната на втория шикан.

45 минути след началото тренировката беше подновена. Магнусен излезе на пистата, но съобщи по радиото, че на места е твърде мокро за сликове. В следващите минути обаче условията се подобриха и Хамилтън и Ботас излязоха на 2-о и 4-о място с много бързи обиколки с гумите софт. Британецът бе най-бърз в завоя Параболика.

В Мерцедес използваха и ефекта на изтеглянето, което помогна на Люис да се доближи само на 0.068 сек от Льоклер.

Последният пък каза, че е доста мокро на места и не иска да поема никакви рискове. Той и Верстапен караха с меки гуми и много гориво в състезателни симулации.

Фетел също правеше такива, но с гуми медиум. До края на сесията всички пилоти започнаха да карат с много бензин и гуми медиум или софт. Съответно промени в класирането не настъпиха. Впечатление направи, че Льоклер не бе стабилен с гумите хард и на 2 пъти сбърка при спирането за първия шикан.