Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лорънс Строл продава още един дял от Астън Мартин?

Лорънс Строл продава още един дял от Астън Мартин?

2722
0
Лорънс Строл
Лорънс Строл, снимка Спас Генев

Лорънс Строл може да продаде още един дял от Астън Мартин. Това твърди Блумбърг. Според информацията, канадският милиардер е започнал разговори с различни инвеститори относно продажбата на около 25 % от базирания в Силвърстоун отбор.

Новината идва на фона на впечатляващата траектория на Астън Мартин. Британският отбор продължава да се развива с бързи темпове и да подобрява инфраструктурата си. Екипът също така продължава да набира технически персонал. Най-сериозната цел на Лорънс Строл е да привлече Ейдриан Нюи. 65-годишният дизайнер е обект на интерес и от страна на Ферари и може би Мерцедес.

Участието на Строл в тима започна през 2018 г. Тогава придоби изпадналия в криза отбор на Форс Индия и на практика го спаси от фалит. После той ребрандира отбора като Рейсинг Пойн. В началото на 2021 г. базираният в Силвърстоун вече носи името на Астън Мартин. Това стана възможно, след като група от инвеститори, начело с Лорънс Строл, придобиха дял от британската автомобилна марка

Развитието на Астън Мартин върви във възходяща траектория. През последните години тимът направи крачка напред в представянето си. Освен това Астън Мартин разполага с нова модерна фабрика. Плановете са по-късно да бъде открит и ултра модерния въздушен тунел. Така тимът ще започне все повече да намалява зависимостта си от Мерцедес.

В средата на месеца стана ясно, че Астън Мартин ще се състезава в F1 поне до 2030 г. Няколко дни по-рано екипът обяви, че Фернандо Алонсо е подписал нов многогодишен договор. По този начин двукратният световен шампион ще остане част от Астън Мартин и след идването на Хонда през 2026 г.

През ноември миналата година Лорънс Строл продаде миноритарен дял на фирмата за частни капиталови инвестиции Arctos Partners. Тогава екипът се оценяваше на над $1 млрд. Arctos се фокусира върху инвестирането в спортни и развлекателни франчайзи, както и в други бизнеси. В портфолиото на компанията се включват високопрофилни инвестиции в отбори като „Голдън Стейт Уориърс“ от НБА, „Тампа Бей Лайтнинг“ от НХЛ, както и британският футболен гранд Ливърпул.

Според скорошна информaция на Блумбърг,  Лорънс Строл е „готов да продаде до 25%“ от отбора на Астън Мартин. Канадецът се надява да подобри оценката от $1,3 млрд. , която беше направена при сделката с Arctos през ноември 2023 г.

Същевременно говорител на Астън Мартин призна за интереса от потенциални инвеститори, в тима. Той обаче подчерта поверителния характер на всички дискусии и че не предстоят официални съобщения по този въпрос.

„От време на време, а напоследък и след инвестицията на Arctos Partners, има някои заинтересовани страни, които се свързват с тима“, каза представителят на Астън Мартин.

Не е ясно дали потенциалният нов миноритарен инвеститор ще придобие акции от един или повече съществуващи акционери, или инвестицията му ще представлява нов приток на капитал в отбора.