Начало WRC News Лубе ще продължи кариерата си в WRC2

Лубе ще продължи кариерата си в WRC2

114
0
Пиер-Луи Лубе
Пиер-Луи Лубе, снимка М-Спорт Форд

Пиер-Луи Лубе ще продължи кариерата си в WRC2. Французинът се връща във второто ниво на световния рали шампионат, след като прекара последните няколко кампании с М-Спорт Форд. Лубе ще кара автомобил Шкода Фабия Rally2, подготвена от тима на Токспорт.

Лубе се присъедини към топ категорията на WRC през 2020 г. 26-годишният състезател караше автомобил Хюндай i20 за тима на 2C Competition и записа общо три участия.

Французинът остана част от 2C Competition и през сезон 2021. Той се включи в повечето надпревари. Най-добрият му резултат бе седмо място в рали Кения.

Лубе се присъедини към М-Спорт след влизането на новите технически правила в WRC преди две години. Младият французин направи 7 ралита зад волана на Форд Пума Rally1. Най-силният му резултат бе четвърто място в рали Сардиния и рали Акрополис.

Миналата година Лубе бе официален пилот на М-Спорт. Той обаче изкара една изключително трудна кампания. Пилотът се сблъска с много технически проблеми и претърпя няколко катастрофи. Лубе дори не участва в последния кръг за сезон 2023 в Япония и смени своя навигатор след ралито в Гърция.

В края на миналата година М-Спорт Форд обяви пилотския си състав за 2024 г. В него не фигурираше името на Лубе. Следователно французинът напусна тихо британския екип и реши да продължи кариерата си другаде.

Очакванията бяха Лубе да се завърне в WRC2. Французинът тества Тойота Ярис Rally2, но в крайна сметка реши да се присъедини към Шкода. Това е втори престой на Лубе в семейството на чешкия производител. През 2019 г. той спечели титлата в по-малкия клас зад волана на Шкода Фабия RS Rally2

„Много се радвам да обявя, че този сезон ще карам с Шкода и Токспорт в WRC2“, сподели Лубе. „Това е категория, от която имам много силни спомени от 2019 г. Затова съм много щастлив да се върна зад волана на такъв силен автомобил.“

„Сигурен съм, че [Фабия RS Rally2] е еталонът в WRC2. Ще се опитам да се боря за шампионата. Знам, че имам оръжието за това, така че нека го направя и да се опитам да се насладим максимално“, добави пилотът на Шкода. Тепърва ще стане ясно в кои ралита ще се включи французина. Сред тях със сигурност няма да бъде това в Монте Карло.

Лубе ще си партнира в Шкода с Оливър Солберг и друг бивш пилот на М-Спорт- Гас Грийсмит. Марката ще се изправи срещу Ситроен и Тойота. Французите разчитат на Йоан Росел, Марко Буласиа и Николай Грязин. При японците ще карат Сами Паяри, Бриан Буфие и Ян Соланс.