Начало Рали Матон иска Ситроен да печели заслужено, а не заради странични фактори

Матон иска Ситроен да печели заслужено, а не заради странични фактори

33
0

Шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон заяви, че иска отборът му да побеждава в световния рали шампионат със собствени сили, а не заради определени правила и странични фактори.

Коментарът бе направен, след като Йост Капито от Фолксваген за втори път тази година омаловажи успех на Крис Мийк. Британският пилот взе победи в Португалия и Финландия, след което ръководителят на немския тим заяви, че те нямат стойност, защото се дължат на стартовата позиция на пилота на Ситроен.

„Ако се търси промяна на правилото (за стартовия ред), то трябва да се работи за дългосрочно решение, защото ситуацията се сменя вече твърде много пъти. Аз лично подкрепям еволюцията, но малко прекалихме с говоренето по този въпрос и на моменти спираме да го обсъждаме, променяйки темата. Искам, ако Ситроен спечели рали догодина, чувството да е, че заслужаваме успеха, а не че сме го постигнали заради страничен фактор”, обясни Матон пред motorsport.com.

Правилата в момента постановяват лидера в генералното класиране да е пръв в отсечките през първите два дни на ралитата на чакъл. Това предизвиква месеци наред недоволството на Капито и Себастиен Ожие. Стигна се дори до заплаха, че трикратният световен шампион ще напусне WRC, ако регламентът не бъде променен.

„Ситуацията със сигурност не може да е перфектна. В ралитата е невъзможно да намериш идеално решение. Но съм отворен за промяна, ако открием по-добър вариант”, допълни Матон.