Начало WRC News M-Спорт се раздели с Крейг Брийн

M-Спорт се раздели с Крейг Брийн

353
0
Крейг Брийн и Джеймс Фултън, М-Спорт
Крейг Брийн и Джеймс Фултън, снимка М-Спорт Форд

М-Спорт се раздели с Крейг Брийн. Британският отбор е постигнал споразумение за предсрочно прекратяване на настоящото споразумение на ирландския пилот.


Брийн се присъедини към М-Спорт Форд в началото на тази година. 32-годишният състезател не избран за лидер на британския отбор поредица от обещаващи представяния в WRC с автомобили на Ситроен и Хюндай. Отборът от Кумбрия искаше да помогне за спечелването първа победа на ирландеца в световния рали шампионат на ФИА.

Брийн записа подиуми в Монте Карло и Сардиния и дори спечели пауърстейджа в рали Япония. Това доказа че потенциалът е налице на ирландеца. От друга страна, липсата на достатъчно постоянство попречи на постигането повече класирания в топ 5. В крайна сметка Брийн и М-Спорт решиха да прекратят настоящия си договор по взаимно съгласие.

Ирландският състезател прекарва голяма част от ранната си кариера в М-Спорт, като първо спечели FIA WRC Academy през 2011 г. После той се състезава в бившия клас S-WRC с Форд Фиеста S2000 през 2012 г. Дебютът на Брийн в най-високото ниво на WRC бе в рали Швеция 2014 с автомобил Форд Фиеста RS WRC.

Също така той е пример за пътищата и възможностите, които се предоставят на младите пилоти чрез „Стълбата на възможностите“ на М-Спорт. Британският отбор пожелава много късмет в бъдеще на Крейн Брийн и неговият навигатор Джеймс Фултън.

„За мен беше удоволствие да работя с Крейг Брийн. Лично аз бях много щастлив, че той и Пол [Нагл] се включиха в отбора тази година след толкова упорита работа през последните години. Мисля, че всички знаехме какъв потенциал има той. Винаги ще помня много върхови моменти от годината. Не на последно място  той и Себастиен Льоб помогнаха за осигуряването на двойния подиум в Монте Карло. За съжаление обаче понякога нещата просто не се получават както искат и двете страни. Това е реалната ситуация, с която се сблъскваме в момента“, каза директорът на М-Спорт Ричард Милнър.

„Искам да благодаря на Крейг за годината, която изкара в отбора. Той постигна някои солидни резултати през сезона с два подиума и спечелени етапи на различни настилки. За съжаление той нямаше достатъчно постоянство, за да поведе отбора през сезон 2023“, заяви главният изпълнителен директор на М-Спорт Малкълм Уилсън.

„Гордея се с ролята, която М-Спорт изигра в превръщането му в пилота, какъвто е днес. Надявахме да постигне и първата си WRC победа с автомобила на Форд. За съжаление, това не се случи. Все пак му желая успех и всичко най-добро за в бъдеще“, допълни британецът.

Брийн също коментира напускането на тима на М-Спорт.

„Искам да изкажа големи благодарности на целия екип на М-Спорт за всичко, което направиха за мен през тази година. Сезонът беше важен, тъй като за първи път карах на пълен работен ден. Наистина беше фантастично да бъда зад волана на Форд Пума Rally1“, сподели Брийн.

„По време на това макар и кратко пътешествие преживяхме много забавни моменти и смях заедно. Тимът на М-Спорт Форд има истински семеен характер. Затова ще бъде тъжно си тръгна от тук. За мен беше страхотно преживяване да бъда част от екипа, но в крайна сметка е време да продължа напред. Очаквам с нетърпение бъдещето и продължаването на партньорството ми с Джеймс. Пожелавам на отбора всичко най-добро през следващия сезон“, добави ирландецът.


Бъдещето на Брийн в WRC не е много сигурно. Тъй като той едва ли е привлякъл интереса на Тойота, единственият вариант той да остане в най-високия клас на световния рали шампионат е да се върне в Хюндай. Южнокорейският производител се раздели с Оливър Солберг и От Танак и на практика разполага само с Тиери Нювил. Ирландецът делеше третия автомобил на тима от Алценау с Дани Сордо от 2019 до 2021 г.