Начало WRC News Нювил грабна победата в рали Япония, Танак втори в последното си участие...

Нювил грабна победата в рали Япония, Танак втори в последното си участие с Хюндай

333
0
Тиери Нювил, Хюндай
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил спечели рали Япония, 13-ти финален кръг от сезон 2022 в WRC. Пилотът на Хюндай спечели втора победа за годината след тази в рали Акрополис. Втори с изоставане от минута и 11 секунди завърши съотборникът му От Танак. Естонецът приключи престоя си в южнокорейския производител с подиум. Трети остана Такамото Кацута с Тойота. Японецът успя да зарадва всички фенове в родната си страна.

Нювил пое контрола над надпреварата в Япония след края на вчерашния ден. Състезателят на Хюндай водеше оспорвана битка с Елфин Еванс (Тойота). Двамата си размениха няколко пъти водачеството в асфалтовото рали в страната на изгряващото слънце.

Изборът на правилните гуми определи изхода на борбата за първото място. Метеорологичните условия в рали Япония ставаха все по-лоши. В средата на финалния ден на надпреварата започна да вали дъжд. Нювил вярваше избра равномерно разпределение на меките и твърди смеси на Пирели,  както и такива за мокро време. Еванс пък реши да заложи само на твърди и меки сликове.

Пилотът на Тойота започна да се доближава до своя съперник от Хюндай, преди да удари бордюр и спука задна лява гума. Това коства загуба на повече от минута и половина и на практика извади британеца от борбата за първото място.

В последните два етапа започна да вали дъжд. Мокрият асфалт обаче така и не притесни Нювил. Белгиецът се опази от всякакви грешки и спечели рали Япония.

„Чувството е страхотно“, възкликна Нювил. „Този уикенд не беше никак лесен, както и годината като цяло. Хубаво да завършим с победа, тъй като показахме добра скорост през целия уикенд. Честно казано това е чудесен начин да завършим сезона. Нашите метеоролози свършиха невероятна работа през всичките дни в това рали, така че благодаря както на тях, така и на всички в отбора“, добави пилотът на Хюндай.

Втори остана От Танак. Естонецът допълни двойния успех за Хюндай. Световнят шампион остана в сянка през цялата надпревара в Япония и се възползва от проблемите на всички коли пред него. По този начин Танак приключи престоя си в Хюндай с подиум. Все още не се знае какво ще е бъдещето му в световния рали шампионат през следващия сезон.

„Спечелихме няколко ралита, имахме доста подиуми. Това е всичко, което можехме да направим през тази година. Нека видим какво ще покаже бъдещето“, каза Танак.

Трети финишира Такамото Кацута. Японецът успя да сбъдне мечтата си и да се качи на подиума пред родна публика. Също така той бе най-предно класирания състезател на Тойота.

„Огромни благодарности на екипа и на всички поддръжници, които са на етапа. Искам да благодаря и на дори и на тези, които ме подкрепяха по време на пътните отсечки“, коментира Цунода. „Честно казано в момента съм без думи.“

Четвърти и пети в Япония завършиха Себастиен Ожие и Елфин Еванс също с автомобили на Тойота. Шести остана Гас Грийсмит от М-Спорт Форд. Топ 10 бе допълнен от пилотите от клас WRC2 Грегоар Мюнстер (Хюндай), Теему Сунинен (Хюндай), Емил Линдхолм и Хейки Ковалайнен с Шкода. Новият световен шампион Кале Рованпера остана 12-ти, като пред него бе Сами Паджари (Шкода).

В крайното класиране за сезон 2022 в WRC, Рованпера заема първото място с актив от 255 точки. Втори е Танак с 205 следван от Нювил със 193. Четвърти е Еванс (134), следван от Кацута (122) и Ожие (97). Top 10 допълват Брий (84), Сордо (59), Лапи (58) и Грийнсмит (44). При конструкторите Тойота е начело с 575 точки. Зад японците са Хюндай (455) и М-Спорт Форд (257).