Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън: Неравност на пистата и студените гуми може би изненадаха Норис

Макларън: Неравност на пистата и студените гуми може би изненадаха Норис

849
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Ландо Норис катастрофира тежко по време на Гран при на Лас Вегас. Пилотът на Макларън слезе сам от болида, после бе в медицинския център на пистата. След това бе откаран в болница, където му бяха направени допълнителни прегледи. По-късно Норис бе освободен и дори се върна в падока на трасето.

„Всички прегледи минаха, Ландо е добре. На мястото, където катастрофира, има неравност. Вижда се какви искри летяха изпод колите при преминаването им точно там. Мисля, че комбинацията от тази бабуна и студените гуми може би го изненадаха“, коментира шефът на Макларън Андреа Стела

Температурите на пистата през целия уикенд бяха по-високи, отколкото предвиждаха първоначалните прогнози. Въпреки това оставаха значително по-ниски от тези, при които се кара през повечето от останалите кръгове в календара на Формула 1. Няколко пилоти посочиха, че настилката бе прекалено хлъзгава и призоваха да се направи нещо по въпроса за следващите издания на състезанието. Стела ги подкрепи като според него и спомената неравност трябва да се премахне.

„Асфалтът просто е прекалено хлъзгав. Имаше катастрофи. Доста сериозно меле стана в първи завой след старта. Можеше да се стигне до ситуация като в Австрия (със спиране на състезанието). Би трябвало да предотвратяваме проблемите, не да ги чакаме да се случат. Ако продължаваме да се състезаваме нощем в Лас Вегас (по този въпрос също има предложения – да се променят часовете на сесиите, б.р.), то неравността трябва да се оправи. Гумите постоянно ще са студени, сцеплението – ниско – и това превръща тази крива в много сложен завой. През уикенда там имаше няколко коли, на които им бягаше задната част. Но дори да се абстрахираме от часовете на провеждане на тренировки и всичко останало, пак бихме препоръчали изглаждането на бабуната“, допълни ръководителят на Макларън.

Обяснението на самия Норис бе, че е изтървал задната част на колата си и след това удари стената.

„Изобщо не исках да става така, особено като се има предвид темпото на Оскар [Пиастри]. Благодаря на лекарите и на отбора, който ще трябва да ми поправи колата. Имам седмица да се възстановя изцяло за финала в Абу Даби“, допълни британският пилот на Макларън.

Пиастри финишира десети в Лас Вегас и взе точката за най-бърза обиколка. Той обаче изрази недоволство от правилото, задължаващо пилотите да използват различни гуми в състезанието

„Моментът на излизането на сейфти кара бе кажи-речи перфектен за момчетата, които бяха с медиум на старта. На мен си искаше правилото за използване на два типа гуми да не съществуваше, защото щях да стигна до финала с харда. Темпото на болида бе наистина прекрасна изненада. Квалификацията очевидно не бе показателна за скоростта ни, но в надпреварата всичко бе по-добре от очакваното. Трябва да разберем откъде дойде разликата“, сподели австралийският състезател на Макларън.

По отношение на удара с Люис Хамилтън Пиастри каза, че инцидентът е бил „странен“.

„Никой от нас не бе влязъл съвсем в кривата, после и двамата го сторихме в един и същи момент. Опитах да се дръпна, но се ударихме по средата. Спуках гума, но не мисля, че това повлия кой знае колко на състезанието ми. Щеше да е интересно да видим дали един стоп можеше да проработи“, добави Пиастри.