Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Верстапен начело в първата тренировка за Гран при на Турция

Макс Верстапен начело в първата тренировка за Гран при на Турция

2124
0
Истанбул парк
снимка, Пирели
Макс Верстапен спечели първата тренировка за Гран при на Турция. Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка за 1:35.077. Втори на 0.241 остана другия пилот на тима Алекс Албон, а трети остана Шарл Льоклер, 0.430 от времето на Макс.

Температурата на въздуха бе 14 градуса , а тази на пистата- около 17. Шансът за дъжд в тази първа свободна тренировка бе 0 %. Това е първо състезание на пистата Истанбул парк от сезон 2011 насам.

Първите пилоти, които излязоха на трасето бяха Макс Верстапен и състезателите на Макларън Карлос Сайнц и Ландо Норис, който днес празнува своя рожден ден.

Всички пилоти, които бяха на пистата изпитваха проблеми със сцеплението и Кевин Магнусен сподели, че все едно кара върху лед.


Първия най-бърз тур направи Себастиан Фетел. Пилотът на Ферари завъртя обиколка за 2:01.145. Малко след старта на сесията Шарл Льоклер отнесе един от маркерите по трасето и това доведе до развяването на червен флаг.

След рестарта на тренировъчната сесия Валтери Ботас излезе пръв на пистата и имаше сериозни трудности да задържи своя болид в очертания на трасето. Финландският състезател допуска грешка на първи завой и навлезе в зоната за сигурност.


Все пак Ботас подобри времето на Фетел и записа 1:44.948. Следващият пилот, който опита да запише време бе Пиер Гасли, но и той имаше трудности да контролира своя болид и се прибра в бокса без да запише бърза обиколка. Така половин час след старта на сесията всички състезатели изпитваха сериозни трудности с новата настилка на Истанбул парк и на първа позиция продължи да бъде Ботас, който подобри своети време и записа 1:43.009, следван от Райконен и Фетел на повече от 10 секунди от обиколката на Валтери.

Няколко минути по-късно почти всички състезатели бяха на пистата в опит да запишат най-бързи обиколки. Второ време записа Себастиан Фетел, следван от Макс Верстапен, но и двамата бяха на повече от 6 секунди зад Ботас. След тях бяха Карлос Сайнц, Алекс Албон и Кими Райконен. Шесткратният световен шампион Люис Хамилтън така и не записваше време, както и пилотите на Рейсинг Пойнт, Алфа Таури и Рено. Победителят от Монца Пиер Гасли се завъртя на завой номер едно, но за щастие се отърва без поражения по колата.

Макс Верстапен успя да измести Фетел от втората позиция и вече бе само три секунди и половина зад Валтери Ботас. Малко след това Макс записа 1:41.741 и измести Ботас, а трети бе Шарл Льоклер. Карлос Сайнц се оплака от проблеми в двигателя на своя Макларън и се прибра в бокса.

30 минути преди финала на тренировката Ботас отново излезе на върха с обиколка от 1:38.915, следван от Верстапен и пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел. Хамилтън продължаваше да стои в бокса и да не записва бърза обиколка.

Няколко минути след това Верстапен отново излезе начело, а Сайнц получи повреда в своя болид и спря на трасето, което доведе до виртуална кола за сигурност.

15 минути преди края на първата тренировка Люис излезе на пистата, а  Макс продължи да бъде лидер с гуми хард, следван от Фетел и Гасли, който е с медиум гуми. Малко след това пилотите на Ферари поведоха в класирането, като Льоклер завъртя време за 1:35.507, следван от Фетел и Гасли.

В последните минути Алекс Албон измести Льоклер от върха, а Люис Хамилтън се оплакваше от сцеплението на пистата Истанбул парк. Другия пилот на Мерцедес Валтери Ботас допусна грешка и се завъртя на завой номер девет. До края на сесията се завъртяха Данил Квят и Николас Латифи, а Верстапен подобри времето на Албон и записа 1:35.077.