Начало WRC News Всяка точка е жизненоважна – затова трябваше да взема максимума в Уелс,...

Всяка точка е жизненоважна – затова трябваше да взема максимума в Уелс, обясни Танак

218
0
Никола Гилсул, Тиери Нювил, Мартин Ярвеоя, От Танак, Жулиен Инграсиа, Себастиен Ожие
Никола Гилсул, Тиери Нювил, Мартин Ярвеоя, От Танак, Жулиен Инграсиа и Себастиен Ожие; снимка: Тойота

От Танак не пести усилията си до самия край на рали Уелс и триумфира в 12-ия кръг от световния шампионат (WRC) след наистина доминиращо представяне. Това бе пета победа за него в последните 7 ралита и му дава възможност да спечели титлата за 2019 г. още в следващия кръг (предпоследен за първенството) – в Испания в края на октомври.

Танак изправи тима си и в частност шефа му Томи Макинен на нокти, след като на два пъти удря колата си в началото на последната отсечка

Той обаче явно бе твърдо решен да се бори за максимума от надпреварата в Уелс и го постигна. Победата и най-доброто време в пауърстейджа му донесоха актив, който му даде 28 точки преднина в генералното класиране.

„Чувството да спечелиш е изумително!”, сподели Танак.

„Много хора се трудят, за да стигнем до тези успехи и е страхотно да им върна жеста с максимум спечелени точки. Имах пълно доверие на колата си по време на пауърстейджа и трябваше да опитам да го спечеля, тъй като всяка точка е жизненоважна. Остават ни още две ралита и още нищо не е решено. Затова трябва да продължим да работим и да запазим фокуса си.”

Томи Макинен не сдържа емоциите си, след като Танак пресече финала

Финландецът буквално не дишаше през последните четири минути на надпреварата, особено в моментите, когато естонецът леко удряше колата си. След това Макинен не пестеше суперлативите за пилота си.

„Беше невероятно рали, а От свърши перфектна работа. Това състезание е едно от най-трудните в календара, но той контролира темпото през целия уикенд, като при това бе подложен на огромно напрежение”, каза Макинен.

„Пауърстейджът бе невероятно вълнуващ, сърцето ми едва не изскочи! Изумително е, че От взе максимум точки. Шансовете му за титлата сега изглеждат добри. Бил съм в същата ситуация и е страшно трудно, но той се справя с всичко по чудесен начин.”

„Крис [Мийк] също бе чудесен и донесе важни точки за конструкторския шампионат. Сега трябва да се концентрираме и да довършим работата си.”

Мийк води на практика целия петък в Уелс, но постепенно загуби няколко позиции

Той призна, че е малко разочарован от четвъртото си място заради първоначалното си темпо в надпреварата.

„Но, честно казано, съм щастлив като цяло. Беше надпревара в много тежки условия. Поддържахме добро темпо. В събота ни липсваше малко скорост, но все пак класирането ни е силен резултат за тима. Уикендът бе добър за отбора с победата на От, а и намалихме разликата в класирането на екипите. Стискам палци да сме силни и в Испания”, коментира британецът.