Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марчин Будковски напуска Алпин

Марчин Будковски напуска Алпин

1315
0
Марчин Будковски
Марчин Будковски; снимка: Алпин

Марчин Будковски напуска отбора на Алпин, съобщиха днес официално от екипа. Постигнато е споразумение, което влиза в сила незабавно – още от днес. Главният изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси временно ще поеме функциите на Будковски, докато тече подготовката на отбора за новия сезон във Формула 1.

„Бих искал да благодаря на Марчин за отдадеността и приноса му към резултатите на отбора през последните четири години“, заяви Роси. „Отборът е изцяло фокусиран върху това да подготви колата за първото състезание в Бахрейн и да отбележи стъпка напред в представянето си.“

Будковски от своя страна заяви, че за него е било удоволствие да работи в Рено и Алпин „с толкова талантливи и отдадени хора“.

„Ще наблюдавам с топлота прогреса на отбора през идващите сезони“, допълни той.

44-годишният полски инженер завършва Политехническия университет в Париж, Франция и Импириъл Колидж в Лондон, Великобритания. Кариерата му в автомобилния спорт започва през 2001 г. като инженер в аероотдела на Прост Гран при. От 2002 до 2007 г. работи във Ферари. После преминава в Макларън, където остава до 2012-та. След това става технически координатор във ФИА. Привличането му в Рено в края на 2017 г. предизвика сериозно недоволство у други отбори, опасяващи се от това, че кадър на федерацията отива в екип от Формула 1.

Веднага след оповестяване напускането на Будковски се появиха предположения, че постът му ще бъде зает от Отмар Шафнауер. Той се раздели с Астън Мартин преди броени дни. Слухове за привличането му в Алпин имаше още през 2021 г. Тогава Шафнауер категорично отрече, че ще си тръгне от отбора от Силвърстоун.