Начало MotoGP News Маркес няма да стартира и в Нидерландия

Маркес няма да стартира и в Нидерландия

358
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес пропуска и основното състезание в Нидерландия. Пилотът на Хонда няма да стартира в днешната надпревара на пистата Асен заради контузиите, които претърпя по време на предишния състезателен уикенд в Германия.

Участието на Маркес в Нидерландия бе под сериозна въпросителна. 30-годишният състезател претърпя тежко падане в загрявката за Гран при на Германия. Това го накара да се откаже от участие в основното състезание на пистата Заксенринг

Маркес имаше изключително тежък уикенд в Германия. Пилотът на Хонда катастрофира пет пъти, като последното му падане в загряващата фаза доведе до малка фрактура на ръката и го извади от основната надпревара. Допълнителните прегледи показаха травма на глезена и фрактура на ребрата. Това в крайна сметка го принуди да пропусне последното състезание преди лятната ваканция за сезон 2023 в MotoGP.

Отсъствието на Маркес означава, че Хонда ще разполага с три мотора на стартовата решетка за Гран при на Нидерландия. Японският производител ще разчита на заместника на Жоан Мир Икер Лекуона, както и на състезателите на тима на LCR Такааки Накагами и Щефан Брадл. Германецът на свой ред замества контузения Алекс Ринс.

„Марк Маркес ще отсъства от Гран при на Нидерландия. Той  бе обявен за „негоден да се състезава“ в резултат на контузиите, получени в GP на Германия миналата седмица. В крайна сметка те се влошиха допълнително в Асен“, гласи краткото изявление на Хонда.“

Маркес планираше да участва в Гран при на Холандия, за да събере възможно най-много данни, с които инженерите на Хонда да подобрят проблемния мотор RC213V. Вчера той не успя да прескочи Q1 и потегли от по-задната част на колоната. Маркес финишира на 17-то място в спринта на Асен, след като реши да кара предпазливо и да не предприема ненужни рискове.

„Здравейте на всички. Както знаете, пристигнах в Асен, макар да не бях физически на 100%. Освен навяхването и счупването на пръста имам и счупено ребро, което ми причинява силни болки. Тази сутрин се събудих с голяма болка. После имах преглед, след който решихме заедно с медицинския екип да не се състезавам днес, за да не се влошат нещата и да мога да се възстановя през следващите седмици. Благодари на всички за подкрепата“, написа Маркес в профила си в Туитър.