Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Мерцедес внезапно се отказа от действия срещу споразумението между ФИА и...

Марко: Мерцедес внезапно се отказа от действия срещу споразумението между ФИА и Ферари

2352
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко, снимка Дан Мулан/Ред Бул Контент Пуул

Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко потвърди появилата се наскоро информация, че тимът на Мерцедес се е отказал от повече действия срещу споразумението между ФИА и Ферари относно двигателя на Скудерията. Според австриеца това е станало внезапно.

Именно отборът на Сребърните стрели бе този, който инициира изпращането на писмо до ФИА, подписано от общо 7 тима, с което те изразиха несъгласието си срещу спогодбата. Въпросните екипи бяха Мерцедес, Ред Бул, Алфа Таури, Рено, Макларън, Рейсинг Пойнт и Уилямс.

От федерацията отговориха, че по-нататъшните действия няма непременно да доведат до категорично заключение по случая. Причината е невъзможност за предоставяне на доказателства за нарушение на Ферари. На среща в Женева, Световният моторспортен съвет подкрепи президента на ФИА Жан Тод относно споразумението.

Предполага се, че решението на Мерцедес е продиктувано от компанията-майка Даймлер. Тя не е искала да участва в една борба, която може да навреди на F1 и на имиджа на тима. Освен това се твърди, че Даймлер и ФИАТ си сътрудничат в разработването на автономни автомобилни технологии.

Според немското издание Auto Motor und Sport скоро се очаква останалите 6 отбора да изпратят ново писмо до ФИА. С него те ще обявят актуалната си позиция и какво ще предприемат. Смята се, че по-голямата част от тях продължават да искат ФИА да разясни случая и дали от Ферари са нарушили правилата или не.